Kremlinul a explicat miercuri „gestul de atenție” al președintelui rus Vladimir Putin față de omologul său din Emiratele Arabe Unite, Mohammed bin Zayed Al Nahyan, ca un gest de atenție, căruia i-a oferit haina sa, relatează Lenta.

Vladimir Putin l-a primit pe liderul Emiratelor Arabe Unite la Sankt PetersburgFoto: Captura video

„Există un anumit gest de atenție aici, care reflectă pe deplin atitudinea reciprocă a liderilor”, a explicat Dmitri Peskov gestul șefului său, în contextul în care la Sankt Petersburg vremea a fost răcoroasă în timpul întâlnirii celor doi președinți.

Presa rusă a remarcat că Al Nahyan a venit la întâlnire în adidași și șosete de la compania americană Nike, fiind altfel îmbrăcat în haine tradiționale pentru emirat.

Experții consultați de jurnaliștii ruși au evaluat alegerile vestimentare ale președintelui Emiratelor Arabe Unite și au spus că nu a încălcat protocolul.

În opinia lor, aspectul șefului Emiratelor Arabe Unite a respectat regulile codului vestimentar. „Dar alegerea a fost neobișnuită”, au spus experții.

Putin a declarat marți după întâlnire că Rusia nu acționează „împotriva nimănui” pe pieţele energetice, susținând totodată că Moscova „căută un echilibru” între cererea şi oferta de petrol.

Declarațiile sale au venit la o săptămână după ce grupul OPEC+, din care face parte și Rusia, a decis să reducă drastic producţia mondială de petrol, o măsură criticată puternic de Statele Unite.

Kremlinul în schimb a lăudat decizia prin vocea purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov.