În Rusia nu există destui psihoterapeuți deoarece majoritatea specialiștilor lucrează în sectorul privat, a declarat luni într-o conferință de presă Svetlana Șport, directorul general al Centrului Național de Cercetare pentru Psihiatrie și Narcologie, potrivit Interfax.

Vladimir PutinFoto: Mikhail Klimentyev / TASS / Profimedia Images

„Dacă ne uităm la statistici, numărul psihoterapeuților din țara noastră este extrem de insuficient. Sunt aproximativ 1.250. Acest indicator are constant un trend negativ. Asta nu înseamnă că nu sunt în țară, sunt, dar merg în sectorul privat sau sunt în cabinete private sau în clinici private”, a spus ea.

Potrivit statisticilor oficiale din sectorul public, aproximativ 3,9 milioane de persoane din Rusia au apelat la serviciile publice pentru ajutor din cauza problemelor de sănătate mintală.

Dintre acestea aproximativ 1,4 de milioane se află sub observație. Restul sunt persoane care au solicitat ajutor psihiatric măcar o dată în viață.

Șport a mai afirmat că dezvoltarea unei „direcții psihoterapeutice și a psihologilor medicali” pentru organizarea de îngrijiri psihiatrice de înaltă calitate reprezintă unul dintre obiectivele centrului pe care îl conduce.

„Din păcate, serviciul nostru primește pacienți deja în cazuri avansate. Această situație necesită o schimbare”, a afirmat ea.

Comentariile sale au venit în contextul în care 10 octombrie este Ziua Internațională a Sănătății Mintale.