Administrația Biden a publicat vineri o amplă serie de mecanisme de control al exporturilor, inclusiv o măsură prin care China nu va mai avea acces la anumite cipuri semiconductoare fabricate în orice parte a lumii cu echipamente americane, extinzându-și în mod considerabil sfera de acțiune în încercarea de a încetini progresele tehnologice și militare ale Beijingului, transmite Reuters.

Industria tehnologică a Chinei, lovită de o decizie a lui BidenFoto: Dreamstime / Chuahtc8

Normele, dintre care unele au efect imediat, se bazează pe restricțiile trimise în scrisorile din acest an către producătorii de instrumente de top KLA Corp, Lam Research Corp și Applied Materials Inc, cerându-le efectiv să oprească livrările de echipamente către fabricile deținute în totalitate de China care produc cipuri avansate.

Această serie de măsuri ar putea reprezenta cea mai mare schimbare în politica americană în ceea ce privește expedierea de tehnologie către China din anii 1990 încoace.

Dacă vor fi eficiente, acestea ar putea afecta industria chineză de producere a cipurilor, forțând companiile americane și străine care utilizează tehnologie americană să întrerupă sprijinul acordat unora dintre cele mai importante fabrici și proiectanți de cipuri din China.

„Acest lucru îi va face pe chinezi să se întoarcă cu mulți ani în urmă", a declarat Jim Lewis, expert în tehnologie și securitate cibernetică la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), un think tank cu sediul la Washington.

Potrivit acestuia, politicile americane se întorc astfel la reglementările dure din perioada de vârf a Războiului Rece.

„China nu va renunța la fabricarea de cipuri ... dar acest lucru îi va încetini cu adevărat", a adăugat Lewis.

(foto articol: Photo219249232©Chuahtc8|Dreamstime.com)