Doi ruși au ajuns marți pe mare în Alaska și solicită azil în Statele Unite, au confirmat joi oficiali din regiunea arctică apropiată de Rusia, la câteva săptămâni după ce Vladimir Putin a ordonat o „mobilizare parțială" pentru a continua războiul din Ucraina, transmite AFP.

Coasta arctică a Mării BeringFoto: Dreamstime / Y2nomad

„Doi cetățeni ruși au ajuns pe o plajă din apropierea Gambell", un sat de pe insula americană St. Lawrence din Marea Bering, la aproximativ 65 de kilometri de coasta rusă, au anunțat senatorii din Alaska Lisa Murkowski și Dan Sullivan într-un comunicat comun.

Cele două persoane „au cerut azil în Statele Unite", se arată în comunicat.

„O ambarcațiune de mici dimensiuni ocupată de doi cetățeni ruși a ajuns marți pe țărmurile din zona rurală a Alaskăi, a confirmat pentru AFP un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Internă.

Cazul celor doi ruși este investigat „în conformitate cu legile americane aplicabile în materie de imigrație", a precizat el.

Incidentul arată că „poporul rus nu vrea să lupte în războiul de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei", a declarat senatorul Dan Sullivan. Politicianul republican a încurajat autoritățile federale „să aibă pregătit un plan cu Paza de Coastă, în cazul în care mai mulți ruși fug spre comunitățile din strâmtoarea Bering, în Alaska.

„Suntem în contact cu oficiali federali și cu locuitorii din Gambell pentru a stabili cine sunt aceste persoane", a spus senatorul republican Lisa Murkowski. Această situație subliniază necesitatea unei poziții de securitate mai puternice în zona arctică a SUA", a adăugat ea.

(foto articol: © Y2nomad | Dreamstime.com)

-------------