Președintele rus Vladimir Putin a împlinit vineri 70 de ani. 23 dintre aceștia i-a petrecut la conducerea Rusiei, fie ca președinte, fie în funcția de premier. Însă în mare parte viața sa din spatele scenei este cel mai atent păzit secret al Kremlinului.

Vladimir Putin, la KremlinFoto: Russian Government / Alamy / Alamy / Profimedia

Situația ar putea părea și mai bizară ținând cont că rezultatul unui referendum de modificare a Constituției propus chiar de el în urmă cu doi ani și care a fost organizat în cele mai ridicole condiții îi permite să rămână la putere până în 2036.

Însă după cum mai mulți analiști politici și experți în sociologie au explicat recent, după ce declanșarea războiului din Ucraina pe 24 februarie a atras din nou interesul cu privire la viața privată a lui Putin, cultul său al personalității depinde de secretomanie.

În timp ce alți politicieni, în special cei din Occident, folosesc rețelele de socializare pentru a-și transmite mesajele și se mândresc cu familiile lor pe scena internațională pentru a câștiga popularitate în rândul alegătorilor, experții spun că este puțin probabil ca liderul de la Kremlin să estompeze vreodată granița dintre viața sa publică și cea personală.

„Știu că cultura politică occidentală presupune că membrii familiei trebuie să fie în lumina reflectoarelor. Cred că [în Rusia] nu ne aflăm într-o situație în care un astfel de teatru ar fi potrivit. Tot ceea ce facem trebuie făcut într-un mod matur”, afirma însuși Putin în 2020.

După cum a explicat și cercetătorul Kamil Galeev de la Wilson Center într-o analiză publicată luna trecută, spre deosebire de Occident, în Rusia legăturile familiale prea apropiate sunt văzute mai degrabă ca o vulnerabilitate decât un atu.

El afirmă că în mentalitatea rușilor este îndrădăcinată ideea supunerii „cu umilitate și răbdare” față de o putere supremă, lucru pe care îl privesc ca pe o virtute semi-religioasă.

„Puterea nu poate fi pusă sub semnul întrebării, ea este impenetrabilă, nimeni nu îl poate influența pe țar. Dar dacă cineva îl poate lua la întrebări pe țar sau să îl influențeze, chiar și soția sa, asta ne distruge modelul mental asupra lumii. Este el măcar un țar? Dacă ea îl ia la întrebări, atunci noi de ce nu o facem? Este virtutea noastră cu adevărat atât de mult o virtute?”, nota acesta.

În plus, liderul de la Kremlin, care vorbește adesea despre încercările de a readuce Rusia la „valorile tradiționale ale familiei”, nu poate permite ca rușii să dezbată despre felul în care s-a comportat în viața familială.

Putin alături de fosta sa soție și fiicele sale (FOTO: Social media-East2west / WillWest News / Profimedia Images)

Fiicele oficiale ale lui Vladimir Putin

Oficial, președintele rus are două fiice, ambele cu Liudmila Șkrebneva, fosta sa soție: Maria Voronțova, în vârstă de 37 de ani și Katerina Tihonova, în vârstă de 36 de ani. El vorbește foarte rar în public despre ele.

Ambele au fost puse de Statele Unite pe lista sa de sancțiuni în luna aprilie, crezându-se că ele au un rol important în ascunderea averii liderului de la Kremlin. Uniunea Europeană a anunțat sancțiuni împotriva fiicelor lui Putin la două zile după administrația de la Washington.

În una din puținele sale comentarii cu privire la fiicele sale, Vladimir Putin a declarat în 2015 la conferința sa de presă maraton organizată o dată pe an de Kremlin că ele „trăiesc în Rusia (...) Nu au fost niciodată educate în alta parte cu excepția Rusiei”.

Presa din Rusia a scris că acestea au fost retrase de la școală în Germania, unde și-au început studiile, și au fost apoi meditate în privat la Moscova.

„Sunt mândru de ele”, a spus președintele rus, menționând că fiicele lui vorbesc trei limbi străine. Întrebat despre mai multe detalii, el a refuzat să răspundă, invocând „motive de securitate”.

Liderul de la Kremlin a anunțat în 2013 că divorțează de soția sa într-un interviu stingher pe care l-a acordat alături de ea reporterilor de la postul Rossiya-24 imediat după ce a ieșit de la o piesă de teatru. Divorțul celor doi a fost finalizat în aprilie 2014.

Liudmila s-a căsătorit doar un an mai târziu și a adoptat numele Orecetnaia, după soțul ei.

Familia secretă a liderului de la Kremlin

Se crede însă că Vladimir Putin are mai multe fiice secrete. Una dintre acestea ar fi Yelizaveta Vladimirovna Krivonogikh, pe care Putin ar fi făcut-o cu o fostă menajeră, Svetlana Krivonogikh, care după ce a început relația cu acesta a devenit milionară în dolari, primind acțiuni la una dintre cele mai mari bănci din Rusia.

Informația a fost publicată în noiembrie 2020 de jurnaliștii de la Proekt care notau la momentul respectiv că relația lui Putin cu mama fetei ar fi început în anii 1990 și că aceasta a locuit într-un apartament comunal înainte să se mute „în cea mai de elită locuință pe care și-ar putea-o dori un rezident al St. Petersburg”.

Potrivit informațiilor celor de la Proekt, unul dintre cele mai cunoscute site-uri de investigații din Rusia la momentul respectiv, relația dintre Putin și Svetlana s-ar fi încheiat undeva către sfârșitul anilor 2000.

Proekt nota de asemenea că Yelizaveta, care s-a născut în 2003 și ar fi trăit în ultimii ani sub un alt nume, și-a șters toate fotografiile în care i se vedea fața de pe conturile social media create sub numele fals după ce jurnaliștii site-ului de investigații au contactat-o pe mama sa pentru comentarii.

Autoritățile ruse au interzis site-ul Proekt în luna iulie a anului trecut și i-au desemnat pe jurnaliștii săi drept „agenți ai străinătății”.

Actuala parteneră a președintelui rus este Alina Kabaeva, una dintre cele mai titrate campioane olimpice la gimnastică ritmică din istoria Rusiei. Nu este clar când a început relația dintre cei doi dar ziarul Moskovsky Korrespondent scria în aprilie 2008 că cei doi ar fi logodiți, în pofida faptului că Putin încă era căsătorit cu Liudmila la momentul respectiv.

Alina Kabaeva alături de un Vladimir Putin mai tânăr (FOTO: kremlin.ru)

Ziarul a fost închis de autoritățile ruse imediat după publicarea articolului în cauză. „Niciodată nu mi-au plăcut de cei care cu nasurile lor infectate și cu fantezii erotice pătrund în viețile private ale altor oameni”, a comentat Putin la momentul respectiv.

Sursele vorbesc de cifre diferite când vine vorba de copiii pe care cei doi îi au împreună, majoritatea, inclusiv agenția Forbes, afirmând însă că ar fi vorba de 3 sau 4. Se crede că Kabaeva locuiește împreună cu copiii cuplului în Elveția, aparițiile sale publice în Rusia fiind, la fel ca în cazul fiicelor „oficiale” ale lui Putin, extrem de rare.

De asemenea ca în cazul fiicelor recunoscute public de Vladimir Putin, se crede că Alina Kabaeva are un rol important în mascarea averii reale a liderului de la Kremlin.

Uniunea Europeană, Marea Britanie, Canada și Statele Unite au impus toate sancțiuni împotriva lui Kabaeva după declanșarea războiului din Ucraina de către liderul de la Kremlin, ca parte a eforturilor de a-i lovi financiar pe oficialii ruși responsabili de planificarea războiului, dar și pe propagandiștii Kremlinului și apropiații lui Putin care trăiesc o viață de lux în Occident.

Și ca în cazul primei amante a președintelui rus, Kabaeva și familia ei s-ar fi îmbogățit prin conexiuni cu oameni din cercul apropiat al lui Putin.

În plus, Kabaeva a fost o membră a parlamentului de la Moscova timp de opt ani din partea Partidului Rusia Unită al lui Putin, după care în 2014 a fost numită la conducerea conglomeratului de presă National Media deținut de statul rus, unde încasează un salariu anual de 10 milioane de dolari.

Speculații despre averea uriașă a lui Vladimir Putin

Majoritatea publicațiilor occidentale scriu că în cei 23 de ani în care s-a aflat la putere Vladimir Putin ar fi acumulat o avere ce se ridică la 200 de miliarde de dolari, deși trebuie amintit că în ipostaza de agent KGB și apoi politician ce a ocupat diferite funcții la Sankt Petersburg și Moscova, Putin nu a fost niciodată un om sărac înainte să devină premier și apoi președinte al Rusiei.

O asemenea avere ar însemna că președintele Rusiei este al doilea cel mai bogat om din lume, după Elon Musk, CEO-ul Tesla și SpaceX, a cărui valoare netă este în prezent estimată de agenția Bloomberg la 222 de miliarde de dolari.

Spre comparație, tot Bloomberg estimează averea lui Jeff Bezos la 144 de miliarde de dolari, a lui Bill Gates la 111, și a lui Warren Buffett la 97,5 miliarde. Însă când vine vorba de averea liderului de la Kremlin trebuie făcute mai multe precizări importante.

Prima ar fi că, spre deosebire de majoritatea miliardarilor americani (și nu numai) a căror avere e dată în proporție covârșitoare de evaluarea pe bursă a companiilor lor, cea a lui Putin se crede că e reprezentată în cea mai mare parte de active fixe, care nu sunt la fel de vulnerabile față de depreciere: palate, locuințe de vacanță, terenuri, super-iahturi, mașini și ceasuri de colecție șamd.

În acest sens, Elon Musk a afirmat într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Business Insider în luna martie a acestui an că crede că Vladimir Putin este „semnificativ mai bogat” decât el. Iar după cum probabil mulți vor ști, Musk nu e tocmai cunoscut pentru modestia sa.

Însă un alt lucru de avut în vedere e că aproape toate estimările privind averea lui Putin se bazează pe o mărturie depusă în 2017 în fața Congresului american de Bill Browder, un fost CEO al companiei Hermitage Capital Management, specializată în investiții pe piețele rusești.

În mod real, averea lui Vladimir Putin e imposibil de cuantificat fiindcă el nu deține aproape nimic pe numele său. După cum au arătat mai multe anchete realizate de jurnaliștii ruși independenți înainte de suprimarea totală a presei libere din țară, în acte proprietățile lui Putin sunt trecute pe numele a diferite rude, apropiați, interpuși, oligarhi apropiați de Kremlin, etc.

Un palat demn de un țar (FOTO: Captură Youtube)

Un palat uriaș la Marea Neagră, printre mofturile președintelui rus

Nici scandalul Panama Papers din 2016, nici cel Pandora Papers de anul trecut nu au reușit să lege nimic direct de numele lui Vladimir Putin. Duc numeroase fire la Kremlin sau către apropiați ai lui Putin care mai mult ca sigur sunt folosiți ca paravan pentru a-i ascunde averea? Da. Însă ceva direct și irefutabil? Nu.

Vladimir Putin se prezintă poporului rus drept un om modest. În declarația sa de avere publicată pe site-ul Kremlinului în luna aprilie a acestui an, președintele rus afirmă că are un salariu de aproximativ 112.000 de euro anual și că este proprietarul unui umil apartament de 77 de metri pătrați și a unui garaj de 18 metri pătrați.

Potrivit aceleiași declarații, el deține două mașini vechi de tip Gaz M21 și o Lada Niva cu remorcă Skif. Tocmai de aceea investigația publicată de echipa lui Alexei Navalnîi în ianuarie 2021 privind palatul extravagant al lui Putin de la Marea Neagră, evaluat la 1,1 miliarde de dolari, a provocat un deranj atât de mare la Kremlin.

Imediat după publicarea investigației în Rusia au izbucnit cele mai mari proteste cu care autoritățile s-au confruntat de ani de zile. Deși fără precedent ca amploare în ultimii ani, ele au fost în cele din urmă suprimate fără prea mari emoții de forțele de securitate ale Rusiei.

În data de 1 februarie a acestui an autoritățile de la Moscova au ordonat presei să șteargă toate investigațiile realizate de echipa lui Navalnîi, la doar câteva ore după ce investigatorii apropiați disidentului rus încarcerat au publicat noi fotografii obținute din interiorul palatului.

Surse: ABC, NDTV, RNZ, Business Insider, CNN, Forbes și altele menționate în articol.