Banca Mondială a injectat 14,8 miliarde de dolari în proiecte legate de combustibilii fosili de la adoptarea Acordului de la Paris privind clima, potrivit unui raport publicat joi de o coaliție de ONG-uri de mediu, citat de AFP.

David MalpassFoto: Profimedia Images

Instituția financiară internațională s-a angajat în 2018 să nu mai finanțeze extracția de petrol și gaze, notează analiza realizată de coaliția The Big Shift Global. Dar, deși această finanțare directă a scăzut, măsura nu a inclus finanțarea indirectă prin intermediari, cum ar fi băncile private, notează raportul.

Raportul vine pe fondul controversei legate de comentariile făcute de președintele Băncii Mondiale, David Malpass.

Numit de fostul președinte Donald Trump, Malpass este acuzat că s-a eschivat de la întrebările care îi cereau să afirme rolul combustibililor fosili în încălzirea globală.

"De fiecare dată când Banca Mondială investește într-un nou proiect de combustibil fosil, contribuie la catastrofa climatică", a declarat Sophie Richmond de la The Big Shift. "Nu poate exista nicio justificare pentru utilizarea banilor contribuabililor pentru a exacerba criza climatică.", acuză ea.

Acordul de la Paris din 2015 are ca obiectiv limitarea încălzirii globale la mai puțin de +2°C față de nivelurile preindustriale și, dacă este posibil, la +1,5°C.