Wahid al-Shammri, un oficial al Statului Islamic despre care SUA au spus că înlesnea contrabanda cu arme, a fost ucis, iar unul dintre asociații acestuia a fost rănit și alți doi au fost reținuți de forțele americane, după un rar raid american cu elicopterul într-un sat din nord-estul Siriei, aflat sub controlul regimului de la Damasc, relatează Reuters.

Lloyd AustinFoto: Vano Shlamov / AFP / Profimedia

22:07 Comandamentul central al armatei americane a declarat că unul dintre asociații lui Shammri a fost rănit și alți doi au fost reținuți de forțele americane.

„Nicio forță americană nu a fost rănită sau ucisă în timpul operațiunii, niciun civil nu a fost ucis sau rănit și nu au existat pierderi sau daune ale echipamentelor americane”, a spus Comandamentul Central într-un comunicat.

Anterior, un oficial american, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat pentru Reuters că membrul Statului Islamic care a fost vizat în raid a fost responsabil pentru decapitarea a doi membri ai Forțelor Democratice Siriene susținute de SUA.

Nu au existat victime militare americane în cadrul operațiunii și nicio victimă civilă, a spus oficialul.

Statele Unite conduc o coaliţie antijihadistă care continuă să lupte împotriva unor celule SI, după înfrângerea ”califatului” în Irak şi Siria.

”Forţele Comandamentului american în Orientul Mijlociu (CENTCOM) au efectuat un raid în nord-estul Siriei, care vizat un conducător de rang înalt al SI”, anunţă într-un comunicat transmis AFP un purtător de cuvânt al CENTCOM, colonelul Joe Buccino.

Potrivit televiziunii de stat siriene, „forțele americane de ocupație” au efectuat o operațiune cu elicopter în timpul nopții, care a făcut un mort.

Aceasta este prima operațiune cu elicopter a trupelor americane de la începutul războiului din Siria în 2011 într-o zonă deținută de guvern, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), un ONG cu sediul în Regatul Unit care dispune de o rețea mare de surse.

Atacul a avut loc într-o enclavă deținută de forțele auxiliare ale regimului sirian la 17 kilometri sud de Qamishli, oraș aflat sub controlul forțelor kurde aliate cu trupele americane, potrivit unor surse.

„Trei elicoptere americane care transportau trupe au aterizat în zori” în apropierea satului Moulouk Saray, a declarat un localnic pentru AFP.

Soldații americani „au spus locuitorilor folosind portavoci să stea în case”, înainte de a percheziționa o casă.

Potrivit acestuia, ei „au ucis o persoană acolo și au răpit alte două” care se aflau în această casă.