Televiziunea de stat iraniană a difuzat joi o înregistrare video care ar reprezenta „mărturisirea” a doi francezi arestați în luna mai în Iran pentru „spionaj” în numele unui serviciu de securitate francez, pe fondul unor săptămâni de proteste după moartea tinerei Mahsa Amini, pe care Teheranul le pune pe seama țărilor străine pentru a slăbi sistemul islamic, relatează Reuters.

Cecile Kohler si „marturisirea” ca este spion francez in IranFoto: Captura

Ministerul de Externe al Franței a acuzat Iranul ca se comportă precum „cel mai rău regim dictatorial” din cauza confesiunilor video și a negat categoric că cei doi ar fi membri ai serviciilor de informații franceze.

"Înscenarea presupuselor lor confesiuni este scandaloasă, îngrozitoare, inacceptabilă și contrară dreptului internațional. Această mascarada dezvăluie disprețul față de demnitatea umană care caracterizează autoritățile iraniene", a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Anne-Claire Legendre, într-un comunicat, cerând eliberarea lor imediată.

„Aceste presupuse mărturisiri, scoase sub constrângere, nu au niciun temei, nici motivele invocate pentru arestarea lor arbitrară”, a spus ea, descriindu-i drept „ostatici de stat”.

Ministerul iranian de informații a declarat în mai că a arestat doi europeni pentru că ar fi instigat „insecuritatea” în Iran. Franța a condamnat și a cerut eliberarea imediată a Cecilei Kohler și a partenerului ei Jacques Paris.

„Sunt Cecile Kohler, sunt agent de informații și operațiuni la DGSE (Direcția Generală pentru Securitate Externă)... Am venit în Iran pentru a pregăti terenul pentru revoluție și răsturnarea regimului Iranului islamic”, a spus Kohler în videoclip, în timp ce purta batic.

Televiziunea de stat a declarat că cei doi cetățeni francezi au intrat în Iran cu „teancuri de bani... care erau menite să finanțeze greve și demonstrații”.

„Scopul nostru la serviciul de securitate francez este să facem presiuni asupra guvernului Iranului”, a spus Paris în înregistrare.

În mai, televiziunea de stat a difuzat un videoclip cu cuplul spunând că au călătorit în Iran ca turiști „dar au luat parte la proteste antiguvernamentale și s-au întâlnit cu membri ai așa-zisei Asociații a Profesorilor”, referindu-se la protestele profesorilor iranieni din întreaga țară care cer salarii și condiții de muncă mai bune.

„Mărturisirea” coincide cu săptămâni de proteste antiguvernamentale din Iran după moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în custodia poliției luna trecută.