O eurodeputată suedeză şi-a tăiat părul, miercuri, în timpul discursului susținut în plenul Parlamentul European de la Strasbourg, în semn de solidaritate cu demonstraţiile antiguvernamentale din Iran declanşate de uciderea tinerei iranience Mahsa Amini de către Poliția Moralității, după ce a lăsat să i se vadă două șuvițe de păr din hijab.

O eurodeputata suedeza si-a taiat parul in plenul PEFoto: Captura
  • "Până când Iranul nu va fi liber, furia noastră va fi mai mare decât opresorii. Până când femeile din Iran nu vor fi libere, noi vom fi alături de voi", a spus în plenul PE eurodeputata suedeză Abir Al-Sahlani, care este născută în Irak, conform Reuters.

Ea a luat apoi o foarfecă și şi-a tăiat părul legat în coadă, spunând "Jin, Jiyan, Azad", care în limba kurdă înseamnă "Femeie, Viaţă, Libertate".

Mai multe actrițe franceze și-au tăiat părul în semn de solidaritate cu femeile din Iran

Gestul eurodeputatei nu este singular, el fiind precedat de un manifest al unor celebre actrițe franceze.

''Pentru libertate'', a spus Juliette Binoche în timp ce şi-a tăiat o şuviţă bogată din păr. Şi alte actriţe şi cântăreţe franceze, printre care Marion Cotillard şi Isabelle Adjani, i-au urmat exemplul şi şi-au tăiat şuviţe din păr, conform unui montaj video care are drept fundal sonor melodia ''Bella ciao'' cântată în farsi de cântăreaţa Gandom.

„De la moartea lui Mahsa, iranienii, în frunte cu femeile, protestează cu riscul vieţii”, se poate citi în mesajul atașat de vedete.

În Iran au loc manifestaţii şi proteste soldate deja cu zeci de morţi, după decesul tinerei Mahsa Amini, la trei zile după arestarea ei la Teheran pentru nerespectarea codului vestimentar strict pentru femei din Republica Islamică Iran. Acest cod prevede ca femeile să-şi acopere părul în public.

Guvernul, care neagă orice implicare a poliției în moartea femeii de 22 de ani, i-a acuzat pe manifestanți că sunt "răzvrătiți", raportând sute de arestări.

CITEȘTE ȘI: VIDEO "Momentele de teroare" prin care a trecut Mahsa Amini înainte de a muri în custodia Poliției din Iran. Prima mărturie a familiei sale