Lira sterlină a scăzut miercuri în raport cu dolarul, oprind revenirea de la începutul săptămânii, pe o piață cuprinsă de aversiune față de risc, potrivit AFP.

Liz TrussFoto: Stefan Rousseau / PA Images / Profimedia

Moneda britanică a pierdut 0,90%, până la 1,1375 dolari, la câteva momente după ce premierul Liz Truss nu a reușit să detalieze principalele puncte ale controversatelor sale măsuri bugetare, care au trimis săptămâna trecută lira sterlină la cel mai scăzut nivel din toate timpurile în raport cu dolarul.

Executivul condus de Liz Truss a prezentat săptămâna trecută cel mai mare pachet de scutiri de taxe și impozite propus în Marea Britanie în ultima jumătate de secol pentru a-i ajuta pe britanici să treacă peste situația economică dificilă.

Ministrul de Finanţe, Kwasi Kwarteng, a reafirmat obiectivul premierului Liz Truss de a dubla ritmul de creştere economică anuală al Marii Britanii, până la 2,5%, şi pentru prima dată, a avansat o cifră cu privire la planurile de cheltuieli ale noului premier.

„Planul nostru este să extindem partea de ofertă a economiei prin reduceri de taxe şi reforme... Astfel vom transforma ciclul vicios de stagnare într-un ciclu virtuos de creştere”, a declarat Kwasi Kwarteng în Parlament.

Printre măsurile anunţate vineri se numără reducerea cotei superioare pentru impozitul pe venit, de la 45% până la 40%.

Astfel, începând din luna aprilie 2023, cei 629.000 de contribuabili care câştigă mai mult de 150.000 de lire sterline pe an nu vor mai plăti o cotă maximă de 45% ci o cotă de impozit de 40% care se aplică celor cu câştiguri de peste 50.271 de lire sterline pe an.