O scădere masivă a cursului pe bursă (peste jumătate, de la începutul anului) a marii bănci elvețiene Credit Suisse alimentează îngrijorările pe piața financiară. Supraveghetorii financiari europeni sunt alarmați de posibilele riscuri de contagiune din industria bancară. Să nu uităm că prăbușirea Lehman Brothers, cu consecințele crizei financiare din 2008, este încă prezentă în mentalul colectiv.

Credit SuisseFoto: Profimedia Images

Turbulența violentă a prețurilor la marea bancă elvețiană Credit Suisse a declanșat îngrijorări cu privire la posibilele consecințe asupra pieței financiare în ansamblu. Acțiunile Credit Suisse la Bursa de Valori din Zurich au scăzut luni cu până la 12%, înainte de a se recupera oarecum.

Încrederea în instituția aflată în criză este în mod evident în scădere pe piața de capital. Valoarea de piață a Credit Suisse este acum mai mică de zece miliarde de franci elvețieni. „Pentru o bancă de această dimensiune și complexitate, acesta este un semn îngrijorător”, au comentat pentru Tagesschau.de experții de la banca de investiții din SUA KBW.

Asigurare mai scumpă

Turbulențele pe bursă sunt alimentate de îndoieli cu privire la puterea financiară a institutului. Finanțarea unei viitoare restructurari corporative pare discutabilă. Creșterea credit default swaps-urilor (CDS) pentru Credit Suisse a făcut furori. Prețul acestor asigurări indică cât de stabilă consideră piața o instituție.

În cazul Credit Suisse, prețurile asigurărilor au crescut luni la 272 de puncte de bază. Așa că investitorii trebuie să plătească 272.000 de euro pentru a asigura obligațiunile institutului cu un volum de zece milioane de euro.

Costurile au crescut de patru ori de la începutul lunii iunie - un semn clar că investitorii sunt îngrijorați de stabilitatea marii bănci elvețiene, mai relatează pagina online a primei televiziuni germane, ARD.

Acest lucru amintește foarte mult de 2007, când se prefigura criza financiară, a comentat Naeem Aslam, analist șef de piață la casa de brokeraj AvaTrade. Și la acel moment, prețurile pentru asigurările de credit default crescuseră brusc.

Discutabila restructurare

Credit Suisse se confruntă în prezent cu o restructurare importantă a modelului său de afaceri, care ridică din ce în ce mai multe îndoieli în rândul observatorilor.

În iulie, CEO-ul concernului Credit Suisse Group, Ulrich Körner, și președintele Consiliului de Administrație, Axel Lehmann, au anunțat o nouă restructurare, după ce institutul a pierdut miliarde de euro. Detaliile acestei restructurări ar urma să fie anunțate la sfârșitul lunii octombrie.

Potrivit informațiilor apărute în mass-media, investițiile bancare riscante și intensive în capital urmează să fie reduse semnificativ - ceea ce este asociat cu costuri ridicate.

Despăgubiri pentru specialiștii în investiții foarte bine plătiți, ca și vânzarea în pierdere a unor părți ale grupului ar afecta puternic, financiar, marea bancă. Alte afaceri ar trebui probabil cesionate, pentru a compensa aceste pierderi.

Încă nu este clar dacă aceste măsuri ar fi suficiente pentru a finanța restructurarea. Analiștii băncii americane de investiții, Keefe, Bruyette & Woods (KBW), presupun că Credit Suisse mai are de mobilizat patru miliarde de franci în fonduri noi de pe piață, pentru o majorare de capital.

O chestiune de încredere

Încrederea în conducerea băncii a avut, de asemenea, de suferit. Anul trecut, doi dintre principalii parteneri ai băncii, fondul speculativ american Archegos și finanțatorul lanțului de aprovizionare Greensill, au făcut valuri, cu falimentele lor spectaculoase. La finele lunii aprilie, procurorii federali din Statele Unite i-au arestat și pus sub acuzare pentru fraudă pe Bill Hwang, proprietarul Archegos Capital Management, și pe Patrick Halligan, fostul director financiar al biroului său de familie. Cei doi au fost arestați la locuințele lor, fiind acuzați de înșelăciune, fraudă financiară și fraudă electronică, potrivit rechizitoriului depus în 27 aprilie de procurori, la o instanță din New York.

Procurorii americani afirmă că Bill Hwang și fostul său angajat au conspirat să manipuleze prețul acțiunilor mai multor companii pentru a-și majora câștigurile și că planul acestora, care s-a bazat puternic pe îndatorare, a ajutat Archegos Capital, biroul de familie al lui Hwang, să își crească valoarea portofoliului de la 1,5 la 35 de miliarde de dolari, într-un singur an.

The New York Times amintea atunci că prăbușirea Archegos Capital, în luna martie a anului trecut, a șocat Wall Street și a provocat pierderi importante unor bănci de top precum Credit Suisse, cea mai afectată instituție financiară de intrarea în insolvență a firmei lui Hwang.

Criticii mai reclamă și faptul că banca l-a păstrat apoi pe șeful Thomas Gottstein, pentru prea mult timp.

Noul CEO, Ulrich Körner, a făcut o declarație angajaților Credit Suisse, în weekend. Banca are o „bază puternică de capital și o poziție de lichiditate”, a spus acesta. Totuși, scăderea în continuare a cotei de bursă de la începutul săptămânii, arată că investitorii au încă îndoieli.

„Avertisment general”

Autoritățile de supraveghere au recunoscut mai demult posibilitatea de contagiune în sectorul bancar. Comitetul european pentru riscuri sistemice (CERS) a emis un „avertisment general” săptămâna trecută. Potrivit comitetului, acesta a identificat „o serie de riscuri grave pentru stabilitatea financiară”. „Evoluțiile geopolitice recente” ar fi crescut probabilitatea acestui lucru.

După cum raportează agenția de presă Reuters, atât organismul de reglementare elvețian al pieței financiare, Finma, cât și Banca Angliei din Londra, monitorizează îndeaproape evoluțiile la Credit Suisse și lucrează împreună. Institutul bancar are o prezență puternică în Marea Britanie.

Secrete elvețiene

De ani de zile, banca elvețiană Credit Suisse are drept clienți șefi de stat controversați și funcționari corupți, după cum reiese dintr-o scurgere de date pe care televiziunile germane NDR, WDR și SZ au evaluat-o. Rezultatul acesteia, difuzat în luna februarie a acestui an, este documentarul „Suisse Secrets: bani murdari“, care poate fi vizionat aici.

Ancheta jurnalistică scoate la lumină trecutul întunecat al Credit Suisse. Un trecut ale cărui consecințe ar putea lovi puternic casa financiară acum, peste ani.

Din anii 1940 până în ultimul deceniu, marea bancă elvețiană ar fi oferit unor interlopi, antreprenori și politicieni corupți, ca și unor șefi de servicii secrete, refugiu sigur pentru bunurile lor - în ciuda tuturor declarațiilor publice ale băncii, care susțin politica „banilor albi”. Cel care a trimis calupul de date la redacțiile mass-media germane a transmis și un mesaj cu motivația gestului său: „Cred că secretul bancar elvețian este imoral”. Am adăuga că acest secret este și perfect legal.