În Brazilia, încercarea lui Lula de a câștiga turul doi de scrutin împotriva președintelui Jair Bolsonaro necesită curtarea electoratului centrist, consolidându-și în același timp "legătura emoțională" cu clasele muncitoare, spun analiștii, citați de AFP.

Un afis cu chipul lui Lula sa SilvaFoto: Nuno Cruz/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fostul președinte de stânga (2003-2010) l-a devansat pe rivalul său în primul tur (48% la 43%), dar diferența s-a dovedit a fi mult mai mică decât prevedeau sondajele.

Luiz Inacio Lula da Silva, în vârstă de 76 de ani, numără zilele până marți, când are la dispoziție 26 de zile pentru a-i convinge pe alegători să îi acorde un al treilea mandat.

"Nu este vorba doar de faptul că guvernul nu vorbește cu oamenii, ci de faptul că trebuie să vorbim cu oamenii", a declarat el după o întâlnire cu echipa sa de campanie, luni, la Sao Paulo.

"Lulinha paz e amor (micul Lula pace și iubire) este gata să vorbească cu toată lumea", a adăugat el, referindu-se la porecla sa din timpul primei sale alegeri la președinție, în 2002, când încerca să cucerească electoratul centrist.

Pentru alegerile din acest an, candidatul Partidului Muncitorilor (PT) a încercat deja să se apropie, desemnându-l drept candidat la vicepreședinție pe fostul guvernator din Sao Paulo Geraldo Alckmin, o figură emblematică a centrului-dreapta, pe care l-a învins în turul doi în 2006.

Dar el va trebui să meargă mai departe pentru a convinge cât mai mulți oameni pentru votul decisiv din 30 octombrie.

Operațiunea seducție

"Prioritatea numărul unu pentru Lula este să nu piardă voturile" celor care au votat pentru el în primul tur, adică 57,2 milioane de alegători, a explicat pentru AFP Leandro Gabiati, de la firma de consultanță Dominium.

"Unii alegători care nu sunt neapărat de stânga l-au votat pe Lula crezând că este candidatul anti-Bolsonaro, dar "dacă Bolsonaro își moderează discursul, ar putea eventual să le schimbe părerea”.

O altă prioritate este de a atrage cât mai mulți alegători de la cei doi candidați principali eliminați în primul tur, Simone Tebet (centru-dreapta, 4%) și Ciro Gomes (centru-stânga, 3%).

Un alt segment râvnit este cel al celor care s-au abținut, aproximativ 21% din electorat în primul tur.

"Va trebui să facă concesii", deoarece Bolsonaro va încerca, de asemenea, să își atragă alegătorii.

Marți, partidul lui Ciro Gomes, PDT, l-a susținut oficial pe Lula, cu acordul candidatului, care îl criticase vehement pe fostul președinte în timpul campaniei.

Pentru Mayra Goulart, profesoară de științe politice, sprijinul lui Tebet, o catolică anti-avort, i-ar putea permite lui Lula să "atragă votantele conservatoare", sensibile la problemele sociale.

"Senatoarea în vârstă de 52 de ani și-a anunțat decizia în seara primului tur, dar a precizat că va trebui să se consulte cu partidul său, BMD, înainte de a face un anunț oficial. Acest partid centrist este marcat de diviziuni profunde și are o aripă bolsonistă puternică.

Dar preferința senatorului pentru candidatul de stânga nu mai este un secret.

Ea a jucat un rol important în comisia parlamentară de anchetă care a acuzat guvernul Bolsonaro pentru modul în care a gestionat criza Covid. Iar presa braziliană a relatat negocieri pentru un posibil post de ministru într-un guvern Lula.

Reasigurarea comunității de afaceri

Pentru a câștiga sprijinul sectoarelor mai conservatoare și pentru a liniști comunitatea de afaceri, Lula trebuie să prezinte un program economic care să includă mai multe garanții de rigoare fiscală.

"Este fundamental să seduci alegătorii cei mai capricioși", a declarat Arthur Ituassu, profesor de comunicare politică la Universitatea Catolică din Rio (PUC).

Investitorii au salutat luni scorul peste așteptări al lui Bolsonaro, iar bursa din Sao Paulo a crescut cu peste 5%.

Privind spre viitor

Pentru Paulo Calmon, politolog la Universitatea din Brasilia, Lula trebuie, de asemenea, să se concentreze mai mult pe "propuneri pentru viitor", în loc să repete "succesele primelor sale mandate".

Pentru mulți alegători, trecutul său mai recent este, de asemenea, sinonim cu scandalurile de corupție. Anularea condamnărilor sale pe motiv că acestea nu erau valabile nu a risipit suspiciunile.

Pentru Mayra Goulart, Lula, primul președinte al clasei muncitoare din Brazilia, trebuie de asemenea să mențină "legătura emoțională cu clasele muncitoare", baza electoratului său.