Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat marţi pentru prima dată asupra unei legislaţii care autorizează eutanasia, validând procedura din Belgia care duce la actul eutanasierii, dar condamnând Bruxellesul pentru ''sfidările'' în analizarea ''a posteriori a eutanasiei practicate'', făcută de o comisie federală de control şi evaluare a eutanasiei, comisie a cărei independenţă nu ar fi suficient garantată, conform France Presse.

CEDOFoto: DreamsTime

CEDO a fost sesizată în acest caz de către fiul unei femei a cărei mamă are suferea de depresie profundă de aproape 40 de ani şi dorea să renunţe la viaţă a fost eutanasiată. Bărbatul a reclamat că nu a fost prevenit în legătură cu eutanasierea mamei sale, de care el a aflat a doua zi după decesul acesteia, în aprilie 2012. El a depus o plângere în penal, în final clasată de Parchet, care a apreciat că eutanasia ''s-a derulat potrivit prevederilor legale'' belgiene.

Curtea precizează că decizia sa ''nu se referă la existenţa sau nu a unui drept la eutanasie'' în general, ci la ''compatibilitatea'' cu Convenţia Europeană privind Drepturile Omului.

Examinând prevederile legii belgiene privind eutanasia, în vigoare din 2002, CEDO a considerat că acele dispoziţii care încadrează ''actele şi procedura prealabile eutanasiei'' ar constitui ''în principiu un cadru legislativ adecvat pentru a asigura protejarea dreptului la viaţă al pacienţilor, aşa cum cere articolul 2 al Convenţiei'' (dreptul la viaţă).

În schimb, judecătorii vorbesc despre ''sfidările'' în analizarea ''a posteriori a eutanasiei practicate'', făcută de o comisie federală de control şi evaluare a eutanasiei, comisie a cărei independență nu ar fi garanntată suficient prin legislaţie.

Este prima dată când CEDO se pronunţă asupra unei legislaţii care autorizează eutanasia, a comentat, pe Twitter, Nicolas Hervieu, jurist specializat în drept european. ''Deşi confirmă absenţa unui drept de a muri, Curtea consideră că nimic nu interzice eutanasia, (dacă ea este) încadrată de garanţii legale'', a adăugat Hervieu. (Sursa: AFP/Agerpres / FOTO: Dreamstime)