Parlamentul European a aprobat marți o directivă prin care se instituie obligația unui port de încărcare comun pentru o gamă largă de dispozitive electronice vândute în UE.

Incarcator comun in UEFoto: Comisia Europeana

Această directivă va impune obligativitatea unui port de încărcare USB-C pentru o gamă largă de dispozitive electronice, indiferent de producător, ceea ce a stârnit nemulțumirea Apple. Prin urmare, toate dispozitivele vor putea fi reîncărcate cu același încărcător.

Noile norme se aplică unei game largi de dispozitive electronice, și anume:

  • telefoane mobile
  • tablete și e-read
  • ere aparate fotografice digitale
  • console de jocuri video
  • căști, căști intraauriculare
  • difuzoare portab
  • ile mouse-uri și tastaturi fără fir
  • sisteme portabile de navigație

În plus, noile norme se vor aplica, de asemenea, tuturor laptopurilor după 40 de luni de la intrarea în vigoare a directivei.

„Este o zi mare pentru consumatori și o zi mare pentru mediu”, a declarat eurodeputatul maltez Alex Agius Saliba, raportorul textului care a obținut 602 de voturi pentru, 13 împotrivă și 8 abțineri.

Directiva urmărește să lase în mod sistematic consumatorului alegerea de a cumpăra un dispozitiv nou cu sau fără încărcător. Acest lucru va duce la reducerea volumului de deșeuri electronice asociate cu producția, transportul și eliminarea încărcătoarelor. Posibilitatea de a face obligatorie această vânzare separată va fi evaluată de Comisie la patru ani după intrarea în vigoare a directivei.

Noile norme trebuie puse în aplicare în termen de24 de luni de la intrarea în vigoare a directivei pentru majoritatea dispozitivelor.

Proiectul a fost lansat în 2009 de Comisie, dar s-a confruntat mult cu rezistența industriei.

Cu toate acestea, numărul de tipuri de încărcătoare existente a fost mult redus de-a lungul anilor. De la aproximativ treizeci în 2009, au trecut la trei: conectorul Micro USB care a fost de mult montat pe majoritatea telefoanelor, USB-C, o conexiune mai recentă și tehnologia de încărcare Lightning de la Apple.

Grupul din California, care susține că Lightning alimentează mai mult de un miliard de dispozitive în întreaga lume, și-a exprimat în mod constant opoziția, spunând că decizia UE va „înăbuși inovația” și va rupe UE – sub rezerva unei alegeri standarde „învechite” – de restul lumii.