Numărul persoanelor deportate către ţări terţe şi în interiorul Uniunii Europene este din nou în creştere, indică datele publicate luni de Biroul de statistică al UE (Eurostat).

Centru de azilanți în BruxellesFoto: Noe Zimmer / Zuma Press / Profimedia

Astfel, 96.550 de cetăţeni non-UE au primit ordinul de a părăsi o ţară membră a Uniunii Europene în al doilea trimestru din 2022 (în creştere cu 15% faţă de al doilea trimestru din 2021) şi un total de 23.110 au fost deportaţi, inclusiv în interiorul blocului comunitar, relatează Agerpres citând DPA.

Franţa a ordonat unui număr de 33.450 de persoane să părăsească teritoriul său, ea fiind urmată de Grecia (8.750 ordine de deportare), Germania (8.275 ordine de deportare) şi Italia (6.020 ordine de deportare).

Cei mai mulţi returnaţi către o altă ţară au fost albanezii, aceştia fiind urmaţi de georgieni, ruşi şi turci, potrivit Eurostat.

Numărul deportărilor a scăzut semnificativ în timpul pandemiei de Covid-19. Germania, de exemplu, a realizat 760 deportări în al doilea trimestru din 2020, comparativ cu 9.920 în aceeaşi perioadă din 2019.

Potrivit legislaţiei europene, oamenii care intră în UE nu au întotdeauna permisiunea de a călători în mod liber în interiorul blocului comunitar, în funcţie de viza lor sau de statutul lor privind azilul, ceea ce duce la deportări în Uniunea Europeană.