Luiz Inacio Lula da Silva, figură simbolică a stângii braziliene, a obţinut 47,97%, în timp ce liderul de extremă-dreapta Jair Bolsonaro a obţinut 43,60%, a anunţat Curtea Electorală Superioară după numărarea a 97,69 % din voturi.

Un afis cu chipul lui Lula sa SilvaFoto: Nuno Cruz/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Lupta va continua până la victoria finală", a declarat duminică seară Luiz Inacio Lula da Silva, citat de Agerpres.

Această victorie la limită este dezamăgitoare pentru Lula, pentru care sondajele estimaseră un avans mai mare şi chiar o victorie din primul tur.

Preşedintele Jair Bolsonaro a rezistat mult mai bine decât s-a estimat, în contextul în care sondajele îl dădeau cu mult în urma lui Lula în intenţiile de vot (36% faţă de 50%). Pentru liderul populist, care a scăpat de o înfrângere umilitoare din primul tur, aceste patru săptămâni pot fi o şansă de a-şi mobiliza susţinătorii şi de a găsi un nou elan.

O a doua rundă înseamnă încă o lună de campanie toxică, care a obosit milioane de brazilieni din august. Michael Shifter de la Universitatea Georgetown a declarat pentru AFP că un al doilea tur va spori incertitudinea şi "nu ar fi surprinzător să vedem mai multe tulburări sau incidente violente".

02:26 Cu 70% din voturi numărate, Lula avea 45,7% din voturi exprimate, comparativ cu 45,5% pentru Bolsonaro, a raportat Curtea Electorală Superioară (TSE) pe site-ul său. Dacă niciun candidat nu câștigă mai mult de jumătate din voturi, ei se vor confrunta în turul al doilea în patru săptămâni.

01:21 Președintele brazilian, Jair Bolsonaro, a preluat duminică conducerea în rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale în fața lui Luiz Inacio Lula da Silva. Cu 30,8% din voturile numărate, Bolsonaro se află în frunte cu 47,6% din voturi față de 43,6% pentru Lula, a anunțat autoritatea electorală națională pe site-ul său, potrivit Reuters.

Autoritatea electorală națională din Brazilia a început duminică să raporteze rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din țară, în care fostul președinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva își propune să-l detroneze pe actualul președinte Jair Bolsonaro, relatează Reuters și AFP.

Cu doar 0,1% din voturi numărate, Lula obținuse 51% din voturile valabile, comparativ cu 37% pentru Bolsonaro, a raportat Curtea Electorală Superioară (TSE) pe site-ul său. Dacă niciun candidat nu câștigă mai mult de jumătate din voturi, excluzând buletinele de vot nule, primii doi se vor înfrunta într-un tur al doilea de vot pe 30 octombrie.

Secțiile de votare s-au închis duminică la 20:00 GMT în toată Brazilia, unde 156 de milioane de alegători au fost chemați să-și aleagă următorul președinte, dar și guvernatorii, o treime dintre senatorii și deputații federali și ai celor 27 de state.

În timp ce alegerile s-au desfășurat într-o manieră „absolut calmă”, potrivit președintelui Tribunalului Electoral Superior (TSE), Alexandre de Moraes, președintele în exercițiu, Jair Bolsonaro, a dat de înțeles că ar putea să nu recunoască rezultatul votului în acest cazul victoriei adversarului său, fostul șef al statului și favorit Lula.

Lula, liderul stângii braziliene, este dat favorit de sondajele de opinie și ar obţine 50% din voturile valabile (excluzându-le pe cele nule şi albe) faţă de 36% cât ar reuşi să strângă adversarul său direct, preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro.

Un candidat trebuie să atingă pragul de 50% plus un vot pentru a fi ales din primul tur şi să evite turul al doilea, care este programat pentru 30 octombrie.

Lula a petrecut aproape doi ani după gratii pentru două condamnări pentru corupţie, care au fost anulate în 2021 ca urmare a unor iregularităţi în timpul proceselor.