Turcia nu va ratifica cererea de adeziune a Suediei şi Finlandei la NATO "atât timp cât promisiunile" făcute de cele două ţări nordice nu vor fi "ţinute", a declarat sâmbătă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP, potrivit News.ro.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

"Atât timp cât promisiunile făcute ţării noastre nu se vor respecta, ne vom menţine poziţia de principiu", a declarat în faţa Adunării Naţionale a Turcei preşedintele Erdogan, care ameninţă încă din mai cu blocarea aderării celor două state la NATO.

"Urmărim cu meticulozitate dacă promisiunile făcute de Suedia şi Finlanda vor fi respectate sau nu şi, bineînţeles, decizia finală va fi la latitudinea marii noastre adunări”, a adăugat şeful statului.

Erdogan, care a insistat asupra importanţei "luptei împotriva terorismului", acuză cele două ţări că îi protejează pe luptătorii kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), considerate teroriste de Ankara.

Până în prezent, 28 de state membre - din treizeci - ale Alianţei Atlantice au ratificat aderarea Suediei şi Finlandei.

Doar Ungaria şi Turcia nu şi-au dat încă aprobarea finală.

Într-un gest important de concesiune către Turcia pentru a obţine undă verde de la Ankara la intrarea sa în NATO, Suedia a anunţat vineri că a reautorizat exporturile de echipamente militare în Turcia.

Ridicarea acestor restricţii a fost printre condiţiile impuse de Ankara.

În timpul summitului NATO de la Madrid de la sfârşitul lunii iunie, Suedia, Finlanda şi Turcia au semnat un memorandum care deschidea accesul celor două naţiuni nordice la NATO. Însă preşedintele turc a ameninţat cu veto în cazul în care anumite condiţii nu erau îndeplinite.