​Bulgarii sunt chemați duminică la urne pentru a patra oară în mai puțin de doi ani în timp ce sondajele recente arată că va fi un parlament fracturat, cu până la opt partide politice, dar în fruntea clasamentului sunt cele două partide care au făcut schimb de putere la alegerile precedente, potrivit Reuters.

Bulgarii sunt chemați la urne pentru a patra oară în mai puțin de doi aniFoto: Visar Kryeziu / AP / Profimedia

Partidul bulgar de centru-dreapta GERB își mărește avansul față de principalul său rival, partidul reformist Continuăm schimbarea (PP), în timp ce țara se îndreaptă spre al patrulea scrutin parlamentar în mai puțin de doi ani, potrivit sondajelor de opinie publicate vineri.

Niciunul dintre aceste partide nu va avea o majoritate clară, ceea ce va determina discuții dificile pentru a forma o coaliție de guvernare care să conducă Bulgaria prin criza costului vieții, alimentată de războiul din Ucraina.

GERB, partidul fostului premier și cel mai longeviv prim-ministru Boiko Borissov, a cărui guvernare s-a încheiat în aprilie 2021 pe fondul furiei față de corupția care erodează Bulgaria, a urcat în sondaje la 25%-26% de la 22,7%, scor obținut la ultimele alegeri din noiembrie.

Sprijinul pentru partidul Continuăm schimbarea (PP), condus de Kiril Petkov, al cărui guvern reformist a fost răsturnat în iunie după doar șase luni, a scăzut la aproximativ 16,5% de la 25,7%, procentul de la ultimele alegeri anticipate, au arătat sondajele realizate între 20 și 27 septembrie.

Lupta dintre pro-ruși și pro-europeni

Coaliția lui Petkov a avut dificultăți în a-și respecta promisiunea de a eradica corupția. Aceasta a majorat pensiile și salariile, dar inflația, care a atins un maxim al ultimilor 24 de ani de 17,7% în august, a consumat o mare parte din creșteri.

Petkov a adoptat o poziție fermă împotriva Moscovei în legătură cu invazia din Ucraina, într-o țară care are în mod tradițional legături de prietenie cu Rusia.

Sondajele Gallup International și Alpha Research arată că partidul etnic turc MRF se va situa pe locul al treilea, cu 12%-13% din voturi, devansând cu puțin partidul ultranaționalist și pro-rus Renașterea, cu 11%-13%.

Sondajul Trend arată sprijinul pentru Renașterea, care a exploatat voturile celor care sunt împotriva UE și NATO pe fondul temerilor legate de implicarea Bulgariei în războiul din Ucraina, pe locul al treilea, cu 13,9% de susținere, față de 4,9% cât a obținut la ultimele alegeri.

Potențialii aliați ai lui Petkov - socialiștii de stânga și Bulgaria Democrată de dreapta - au un sprijin de aproximativ 9%-10% și, respectiv, 7,6%-8,4%.

Alte două facțiuni, partidul conservator Rise Bulgarian și populistul Există un Asemenea Popor (ITN), au șanse să treacă pragul de 4% pentru a intra în parlament, pe fondul unei prezențe scăzute la vot, mai arată sondajele.