Iranul a intensificat joi presiunile asupra celebrităților și jurnaliștilor, pe fondul unui val de proteste declanșat de moartea unei tinere, Mahsa Amini, la câteva zile după ce a fost arestată de poliția morală, potrivit AFP.

Proteste masive în Iran după moartea unei tinere, Mahsa Amini, arestată de poliția moralitățiiFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Reprimarea acestei mișcări de protest s-a soldat cu zeci de morți de la jumătatea lunii septembrie, ceea ce a provocat o condamnare pe scară largă în străinătate.

Cineaști, sportivi, muzicieni și actori iranieni și-au exprimat solidaritatea cu protestatarii, inclusiv echipa națională de fotbal, ai cărei jucători au purtat treninguri negre în timpul imnurilor înaintea unui meci de la Viena împotriva Senegalului.

"Ne vom îndrepta împotriva celebrităților care au suflat în „tăciunii” revoltelor", a declarat joi guvernatorul provinciei Teheran, Mohsen Mansouri, citat de agenția de presă Isna, referindu-se la proteste.

Mișcarea de protest, cea mai mare din 2019, a fost declanșată de moartea, la 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, o femeie kurdă iraniană de 22 de ani, la trei zile după ce a fost arestată de poliția de moravuri.

Ea a fost acuzată că a încălcat codul vestimentar strict al Iranului, care impune femeilor să poarte vălul islamic.

Linia roșie. Jurnaliști arestați

Șeful sistemului judiciar iranian, Gholamhossein Mohseni Ejei, a arătat și el cu degetul spre celebrități: "Cei care au devenit celebri datorită sprijinului sistemului, în zilele dificile, s-au alăturat dușmanului în loc să fie alături de popor. Toți aceștia trebuie să știe că trebuie să plătească daunele materiale și spirituale cauzate poporului și țării", a spus el.

La rândul său, președintele iranian Ebrahim Raissi a avertizat că, în ciuda "durerii" provocate de moartea lui Amini, "nimeni nu are voie să încalce legea și să provoace haos.

Joi, o jurnalistă care a acoperit funeraliile lui Amini a fost arestată, potrivit avocatului acesteia. Această arestare a avut loc după arestarea jurnalistei Nilufar Hamedi, de la cotidianul "Shargh", care a mers la spitalul unde tânăra kurdă se afla în comă și care a contribuit la mediatizarea cazului.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) a anunțat joi că alți trei jurnaliști, Farshid Ghorbanpour, Aria Jaffari și Mobin Balouch, au fost arestați, ridicând numărul total de arestări la 28.

Potrivit agenției iraniene de știri Fars, aproximativ 60 de persoane au fost ucise de la începutul protestelor, la 16 septembrie, în timp ce ONG-ul Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, a stabilit un bilanț de cel puțin 76 de morți.

Dând vina pe forțele externe pentru proteste, Iranul a efectuat miercuri lovituri transfrontaliere care au ucis 13 persoane în regiunea Kurdistan din Irak, acuzând grupurile armate de opoziție cu sediul în această regiune că au alimentat tulburările. Un cetățean american a fost ucis în aceste lovituri, potrivit diplomaților americani.

Joi, Iranul l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Franței, denunțând "ingerința" Franței în afacerile sale interne, după ce Parisul a condamnat "reprimarea violentă" a protestelor.

Demonstrații de solidaritate cu femeile iraniene au avut loc în întreaga lume, iar sâmbătă sunt programate mitinguri în 70 de orașe.