Poliția din India caută un profesor acuzat că a omorât în bătaie un elev din comunitatea Dalit din cauza unei greșeli de ortografie, au anunțat ofițerii, pe fondul protestelor violente declanșate de incident, potrivit Al Jazeera.

Proteste ale comunității dalit, IndiaFoto: Vishal Bhatnagar/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nikhil Dohre a fost lovit cu o baghetă și lovit cu picioarele de către profesorul său de liceu până când a căzut inconștient, după ce a scris greșit cuvântul "social" la un examen, potrivit unei plângeri depuse la poliție de către tatăl său.

Tânărul de 15 ani a murit din cauza rănilor suferite luni la un spital din nordul statului Uttar Pradesh, iar acuzatul a fugit din zonă.

"El este fugar, dar îl vom aresta în curând", a declarat pentru agenția de presă AFP ofițerul de poliție Mahendra Pratap Singh.

Comunitatea Dalit se află pe cea mai joasă treaptă a sistemului de caste din India -denumită și „de neatins”- și a fost supusă prejudecăților și discriminării timp de secole.

În districtul Auraiya, locul unde a avut loc atacul, au izbucnit proteste violente, cerând arestarea profesorului înainte de incinerarea corpului băiatului.

Cazuri similare în comunitatea Dalit

Marți, o adolescentă indiancă în vârstă de 16 ani din aceeași castă, care a fost violată şi arsă de vie de către doi agresori, a murit la spital din cauza rănilor, a anunţat poliţia indiană, potrivit News.ro.

Poliţia este acuzată frecvent de faptul că nu ia în serios cazurile membrilor comunităţii dalit.

În plus, în cazuri precedente similare familii din caste inferioare au fost ameninţate sau atacate cu scopul de afi împiedicate să depună mărturie.

Femeile dalit sunt victime - în mod disproporţionat - ale unor infracţiuni penale cu caracter sexual, într-o ţară în care criminalitatea împotriva femeilor este foarte mare.

Moartea acestei tinere are loc la mai puţin de o săptămână după descoperirea cadavrelor a două surori dalit, în vârstă de 15 şi 17 ani, spânzurate de un copac, în apropiere de satul în care locuiesc.

Ele ar fi fost violate şi strangiulate de către şase bărbaţi, care au fost arestaţi.

Cele două cazuri au loc în statul Uttar Pradesh, un stat sărac, cu aproape 230 de milioane de locuitori, în care crime de acest fel fac frecvent titluri de presă.