Ministerul de Externe al Turciei l-a convocat marți pe ambasadorul Germaniei la Ankara pentru a condamna declarațiile făcute de un politician german de rang înalt care l-a asemănat pe președintele Tayyip Erdogan cu un „mic șobolan de canalizare”, scrie Reuters.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia
  • „Condamnăm în cei mai fermi termeni declarațiile jignitoare făcute de Wolfgang Kubicki, vicepreședintele Parlamentului Federal German, la adresa președintelui nostru (Erdogan), într-un discurs susținut în timpul campaniei electorale în landul Saxonia Inferioară”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, Tanju Bilgic.

Reprezentantul diplomației turce a mai spus că Wolfgang Kubicki „este lipsit complet de moralitate și de responsabilitate politică”, iar astfel de „declarații indecente oferă în esență o idee despre nivelul politic și moral al lui Kubicki și dezvăluie vulgaritatea acestuia”.

„Un șobolan de canalizare este o creatură mică, drăguță, dar în același timp vicleană”

Contactat de Reuters, Kubicki a confirmat că a făcut acest comentariu în timpul unui miting din campania electorală, spunând că încerca să atragă atenția asupra creșterii numărului de migranți ilegali care se deplasează din Turcia de-a lungul așa-numitei rute balcanice către Germania.

  • „Un șobolan de canalizare este o creatură mică, drăguță, dar în același timp inteligentă și vicleană, care apare și în poveștile pentru copii”, a spus Kubicki, dând ca exemplu popularul film de animație „Ratatouille”.

Kubicki, parlamentar al Partidului Liber Democrat (FDP), unul dintre partidele din coaliția de guvernământ din Germania, a susținut că Erdogan a făcut o mișcare bună pentru Turcia când a acceptat să limiteze, în 2015, numărul de refugiați care intră în Uniunea Europeană.

  • „Dar, în același timp, trebuie să remarcăm că valul de refugiați de-a lungul rutei balcanice (din Turcia) este din nou în creștere, ceea ce reprezintă o provocare pentru politica externă și internă a Germaniei”, a spus el.

Turcia este candidată la aderarea la UE, dar negocierile sunt blocate de mult timp pe fondul dezacordurilor legate de o serie de chestiuni, inclusiv cele privind respectarea drepturilor omului de către Ankara și migrația și geopolitica.

Insultarea președintelui constituie infracțiune în Turcia, unde Erdogan și partidul său de guvernământ AK dețin puterea de două decenii.