Hadis Najafi, o tânără de 23 de ani, a fost ucisă de forțele de securitate în orașul Karak din provincia iraniană Alborz pentru că a protestat împotriva codului vestimentar strict pentru femei, în special purtarea vălului islamic. Femeia a fost împuscată miercuri, însă decesul a fost confirmat abia duminică, relatează OpIndia și The Jerusalem Post.

Hadis Najafi a fost împușcată de forțele de securitate în timpul protestelor din IranFoto: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

În timp ce protestele care au început după uciderea lui Mahsa Emini de către poliția morală din Iran au târât țara în haos, o altă tânără, Hadis Nacafi, a fost ucisă cu brutalitate.

Hadis Najafi, o azeră din sudul Azerbaidjanului, care a devenit simbolul protestelor prin videoclipul în care își prinde părul în coadă înainte de a se alătura manifestației, a fost ucisă de 6 gloanțe ale poliției.

Hadis Najafi a fost împușcată în abdomen, în gât, în inimă și în mână. A fost transportată la spital, însă acolo a fost pronunțat decesul tinerei.

Proteste în toată țara

Luni a fost a zecea zi consecutivă de proteste de la moartea kurdei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a murit în custodia poliției după ce ar fi fost bătută pentru că a sfidat regulile hijabului.

Organizaţia Mujahedinilor Poporului din Iran a declarat că 1.800 de persoane au fost arestate numai în Teheran, în timp ce protestele s-au răspândit în 31 de provincii din întreaga țară.

35 de persoane au murit în timpul recentelor proteste, potrivit presei oficiale din Iran, însă presa străină și alte rapoarte neoficiale insistă asupra faptului că numărul morților este mult mai mare.

Cine este Mahsa Amini

Masha Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit în urmă cu aproape două săptămâni, după ce a intrat în comă în urma arestării sale la Teheran, un caz care a adus în atenţie drepturile femeilor în Iran.

Protestele au izbunit în Iran după moartea tinerei, iar #MahsaAmini a devenit unul dintre cele mai folosite hashtag-uri pe Twitter în persană, în contextul furiei iranienilor în legătură cu moartea fetei aflate în arestul poliţiei moravurilor, responsabilă cu aplicarea regulilor stricte privind portul de hijab, potrivit Reuters şi AFP, relatează Agerpres.

Originară din regiunea Kurdistan (nord-vest), Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost arestată în timp ce se afla la Teheran în vizită cu familia ei. Ea a murit la spital, după trei zile de comă.

Poliţia a respins suspiciunile de pe social media conform cărora femeia a fost bătută.

Poliția din Teheran a declarat că a fost arestată împreună cu alte femei pentru a primi „instrucțiuni” cu privire la regulile vestimentare.

„A suferit brusc de o problemă cu inima (...) și a fost dusă imediat la spital”.