Conform unui sondaj anual publicat vineri, încrederea jurnaliștilor din Hong Kong în capacitatea orașului de a garanta libertatea presei a scăzut la un nivel minim istoric, 97% dintre aceștia afirmând că condițiile lor de muncă s-au deteriorat semnificativ, potrivit AFP.

Protest in Hong KongFoto: Kino International / Everett / Profimedia

Realizat în comun de Asociația Jurnaliștilor din Hong Kong (HKJA) și de Institutul de Cercetare a Opiniei Publice din Hong Kong (HKPORI), sondajul a chestionat 1.000 de rezidenți și 169 de jurnaliști profesioniști.

Scorul libertății presei a scăzut cu șase puncte în 2021 în rândul jurnaliștilor, ajungând la 26,2, un minim istoric, de la 42 când a fost lansat sondajul în 2013, o cifră mai mare însemnând o mai mare încredere în libertatea presei, potrivit sistemului de clasificare al sondajului.

97% dintre jurnaliștii intervievați au declarat că libertatea presei "a scăzut în mod clar" în ultimul an, 93% dintre ei susținând că din cauza "guvernului".

Rezultatele au fost publicate după ce, cu o zi înainte, președintele Sindicatului Jurnaliștilor din Hong Kong, Ronson Chan, a pledat nevinovat la acuzația de obstrucționare a aplicării legii.

Poliția a declarat că Chan a refuzat să le arate ofițerilor cartea de identitate.

De la retrocedarea orașului către China în 1997, Hong Kong a scăzut constant în clasamentul libertății presei.

Derapajul s-a agravat dramatic de când China a lansat o represiune după protestele pro-democrație -uneori violente- din 2019.

Hong Kong a coborât 68 de locuri, ajungând pe locul 148 în clasamentul anual al libertății presei publicat de Reporteri fără frontiere la începutul acestui an.

Prin comparație, Hong Kong s-a clasat pe locul 18 în lume la prima ediție a clasamentului anual, în 2002.