Fu Zhenghua, fost ministru chinez al justiției și înalt oficial din cadrul poliției a fost „condamnat la moarte cu suspendare” pentru corupție, a anunțat un tribunal, sentința urmând să fie comutată în închisoare pe viață, potrivit AFP.

Fu Zhenghua, fost ministru al justiției în ChinaFoto: Wei yao / AP / Profimedia

Fu Zhenghua, în vârstă de 67 de ani, ce a fost și viceministru al securității publice, și-a început cariera ca simplu inspector în Beijing. El este una dintre cele mai importante figuri politice ce au căzut în dizgrație în ultimii cinci ani.

Condamnarea sa intervine cu puțin timp înainte de congresul Partidului Comunist Chinez de la mijlocul lunii octombrie, la care se așteaptă ca președintele Xi Jinping să obțină un al treilea mandat în fruntea PCC.

Fu Zhenghua a fost condamnat pentru „acceptarea de mită" și „încălcarea legii în interesul său personal și al rudelor sale", a anunțat tribunalul popular din Changchun, în provincia Jilin din nord-estul țării.

Din 2005 până în 2021, acesta s-a „folosit" de diferitele sale funcții pentru a „ajuta" persoane și companii să ocolească legea în schimbul unui onorariu.

„În mod direct sau prin intermediul rudelor sale, el a primit active ilegale în valoare totală de peste 117 milioane de yuani", adică aproximativ 17 milioane de euro, potrivit instanței.

De asemenea, instanța l-a găsit vinovat de acoperirea activităților infracționale ale fratelui său.

Fu Zhenghua a primit o condamnare la moarte cu suspendare de doi ani, după care pedeapsa va fi comutată în închisoare pe viață „fără nicio posibilitate de reducere a pedepsei", potrivit aceleiași surse.

„Suma mitelor a fost extrem de mare", iar repercusiunile cazului asupra societății „au fost deosebit de dăunătoare", a afirmat instanța în motivare.

Fu Zhenghua a scăpat de pedeapsa cu moartea datorită confesiunilor sale și a cooperării sale cu anchetatorii în alte cazuri.

Cel puțin 1,5 milioane de persoane au fost pedepsite în cadrul actualei campanii anticorupție lansate de Xi Jinping în 2013 când a preluat funcția.