Este posibil să se reducă inflația ridicată din Statele Unite și în același timp să se mențină sănătoasă piața forței de muncă, a declarat joi secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, afirmând că speră ca banca centrală americană (Fed) să "facă lucrurile cum trebuie", potrivit AFP.

Janet YellenFoto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

"Cred că există o modalitate de a reduce inflația, menținând în același timp (...) o piață a muncii puternică. Și sper foarte mult că Fed va reuși", a declarat ministrul de finanțe al lui Joe Biden.

Miercuri, Fed a majorat din nou rata dobânzii cheie, pentru a încetini economia și, în cele din urmă, pentru a combate inflația. Președintele Fed, Jerome Powell, a avertizat că lupta împotriva inflației ar fi dureroasă pentru economie.

Dar lipsa de muncitori pe piața americană, care duce la creșterea salariilor, este una dintre sursele inflației, a spus Yellen, referindu-se la "presiunile probabil inflaționiste de pe piața muncii" și subliniind că "este treaba Fed-ului (...) să abordeze dezechilibrele dintre cerere și ofertă".

Rezerva Federală a SUA și-a actualizat, de asemenea, previziunile economice la finalul ședinței de politică monetară de miercuri. Aceasta se așteaptă ca încetinirea activității cauzată de majorarea ratelor să ducă la o creștere ușor mai mare a șomajului decât anticipase anterior.

Se așteaptă ca rata șomajului să crească în medie la 3,8% în 2022 (de la 3,7%) și apoi la 4,4% în 2023 (de la 3,9%). În august, aceasta a fost de 3,7%, una dintre cele mai scăzute din ultimii 50 de ani.

Unii economiști consideră însă că aceste previziuni sunt prea mici. Fostul secretar al Trezoreriei SUA, Larry Summers, a avertizat miercuri, într-un mesaj postat pe Twitter, că rata șomajului ar trebui probabil să crească peste 5% pentru a asista la o încetinire puternică și sustenabilă a inflației.

Janet Yellen a recunoscut că există "nevoia de a ușura presiunile de pe piața muncii", dar nu și că „rata șomajului trebuie să crească atât de mult", a adăugat ea.