Președintele turc Tayyip Erdogan a spus joi că a discutat cu omologul său rus Vladimir Putin despre începerea zborurilor directe din Rusia către republica turcă a Ciprului de Nord, relatează postul de televiziune NTV, potrivit Reuters.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele rus Vladimir PutinFoto: Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Profimedia

Statul separatist turc din partea de nord a insulei divizate este recunoscut doar de Ankara. Zborurile din Rusia ar oferi sprijin pentru economia de acolo, având în vedere potențialele venituri din turism, a spus Erdogan.

„Dacă încep zboruri directe din Rusia către Republica Turcă a Ciprului de Nord, vom fi bineînțeles mulțumiți”, a declarat Erdogan, citat de NTV.

Creșterea turismului ar duce la un „salt serios în ceea ce privește economia”, a adăugat el.

Presa turcă a raportat că ministrul cipriot turc al transporturilor a afirmat că două companii aeriene ruse sunt interesate să înceapă zboruri către noul aeroport Ercan, care va fi deschis pe 15 noiembrie.

Cipru a fost divizat într-o invazie turcă din 1974, declanșată de o scurtă lovitură de stat de inspirație grecească. De atunci, Cipru a fost condus de o administrație cipriotă grecească din sud pe care Ankara nu o recunoaște.