După înghețarea facturilor la energie promisă deja gospodăriilor, guvernul britanic al noului prim-ministru Liz Truss va plăti, cu un mare efort bugetar, și jumătate din costurile de energie ale companiilor în această iarnă, pentru a atenua creșterea prețurilor, scrie AFP.

Pe Liz Truss o așteaptă vremuri grele în funcția de premier al Regatului UnitFoto: DreamsTime

Sprijinul "va fi echivalent" cu cel deja anunțat pentru persoanele fizice - care plafonează prețurile la energie pentru o gospodărie medie la 2.500 de lire sterline pe an timp de doi ani, o reducere de aproximativ 1.000 de lire sterline - și include eliminarea unor taxe de mediu, a precizat executivul. Sistemul ar putea fi extins și ar putea fi mai bine orientat.

Creșterea prețurilor la energie este unul dintre principalii factori care au dus inflația în Marea Britanie la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, de 9,9% în august, în ritm anual.

Acest plan de sprijin "ar trebui să reducă inflația cu până la 5%", a declarat miercuri Liz Truss de la New York.

Comunitatea de afaceri aplaudă. "Acest lucru va permite multor întreprinderi care erau în pericol de a se închide, de a concedia personal sau de a reduce producția să treacă iarna", a comentat Shevaun Haviland, directorul general al Camerelor de Comerț britanice.

Dar unii "se vor chinui în continuare să își achite facturile" și vor privi dincolo de șase luni, avertizează ea.

„Nu a funcționat niciodată”

Truss și-a apărat planul pentru o "economie puternică, în creștere și dinamică" la o masă rotundă cu directori de multinaționale, miercuri, în SUA, unde participă la Adunarea Generală a ONU.

"Vrem taxe mai mici și mai simple în Marea Britanie pentru a stimula investițiile, pentru a atrage mai multe afaceri", dar și "pentru a introduce zone de investiții cu taxe reduse în întreaga țară", în special în zonele defavorizate, a spus ea.

Această abordare a fost criticată indirect de președintele american Joe Biden, care a declarat că s-a "săturat de economia de tip trickle-down" (bogăția care se scurge către săraci). "Nu a funcționat niciodată", a scris el pe Twitter.

Confruntat cu temerile unei recesiuni, guvernul britanic intenționează să stimuleze creșterea economică prin reducerea generală a impozitelor, care tind să îi favorizeze pe cei mai bogați în detrimentul celor mai săraci, după cum a recunoscut chiar Truss.

Cotidianul Times menționează o reducere a impozitului pe tranzacțiile imobiliare, pe lângă reducerile deja anunțate ale contribuțiilor la asigurările sociale și ale impozitului pe profit.

Guvernul urmează să prezinte vineri un "mini-buget" pentru a detalia finanțarea acestor măsuri, care ar trebui să depășească 100 de miliarde de lire sterline, sau chiar 200 de miliarde de lire sterline, potrivit unei estimări a Barclays.

Planul urmează să fie finanțat prin împrumuturi, ceea ce ridică temeri legate de un derapaj al finanțelor publice.