Criza energetică și războiul din Ucraina lovesc în plin economia germană. În raportul său din septembrie, Banca Federală a Germaniei (Bundesbank) apreciază că recesiunea va continua, iar rata inflației ar putea ajunge în curând chiar la două cifre. Și Federația Industriilor Germane (BDI) anunță probabilitatea unei „recesiuni severe”.

Munchen, GermaniaFoto: Alexander Pohl / ddp USA / Profimedia

Raportul Bundesbank

În raportul său lunar actual, Bundesbank avertizează cu privire la o recesiune prelungită în Germania, vorbind despre „o scădere clară, amplă și de lungă durată a producției economice”.

Produsul Intern Brut (PIB) real este probabil să scadă moderat până la sfârșitul lunii septembrie și „să se micșoreze semnificativ” în cele două trimestre care urmează.

În ultimele trei luni ale acestui an, producția economică ar urma să scadă considerabil, potrivit raportului lunar: „Acest scenariu e probabil să se aplice și pentru primul trimestru al anului viitor”.

Potrivit Bundesbank, principalul motiv este situația extrem de tensionată în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei:

„Inflația ridicată și incertitudinea cu privire la aprovizionarea cu energie, ca și costurile acesteia din urmă afectează nu numai industria consumatoare de gaze și electricitate (...), ci și consumul privat și furnizorii de servicii dependenți de aceasta”.

„Recesiune severă”

Și în noul raport trimestrial al Federației Industriilor Germane (BDI) se precizează că industria „este probabil să treacă printr-o recesiune severă, în următoarele câteva luni”.

Situația aprovizionării cu gaze va rămâne „extrem de tensionată” în viitorul apropiat. Este posibil ca inflația să „avanseze la două cifre în lunile următoare”, se mai spune în raportul BDI.

Piața muncii, însă, este „în continuare rezistentă”. Ocuparea forței de muncă a crescut moderat în iulie, în principal datorită ocupării posturilor cu contribuții la asigurările sociale.

BDI a explicat că o creștere bruscă a prețurilor la combustibilii fosili și un Euro slab au dus la deteriorarea semnificativă a condițiilor comerciale. Exporturile în minimă creștere și comerțul exterior afectat încetinesc creșterea PIB-ului. În plus, deficitul de produse primare are impact negativ asupra producției industriale, a mai explicat BDI. Blocajele au scăzut oarecum - dar incertitudinile din cauza războiului din Ucraina cresc.

Potrivit BDI, recesiunea severă din industrie are efecte de propagare asupra întregii economii.

Institutele de cercetare economică, precum Institutul Ifo din München și Institutul pentru Economia Mondială (IfW) din Kiel, și-au exprimat și ele recent previziunile referitoare la o recesiune accentuată în Germania.