Patru din cinci decese legate de sarcină în Statele Unite ar putea fi prevenite, potrivit unui raport publicat în această săptămână de autoritățile sanitare din această țară, care are o rată foarte ridicată a mortalității materne, în special în rândul femeilor de culoare, potrivit AFP.

Studiul a analizat cazurile a aproximativ 1.000 de femei care au murit între 2017 și 2019 ca urmare a sarcinii sau a complicațiilor legate de sarcină, până la un an după naștere.
"Acest raport prezintă o imagine mult mai clară a deceselor legate de sarcină în această țară", a declarat Wanda Barfield, un oficial de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC), principala agenție federală de sănătate a țării.
Aproximativ 22% dintre decese au avut loc în timpul sarcinii, 25% în ziua nașterii sau în decurs de o săptămână, iar 53% până la un an mai târziu.
Prima cauză identificată, în 23% din cazuri, a fost o problemă de sănătate mintală (inclusiv sinucidere sau supradoză), urmată de hemoragie (14%) sau probleme cardiace (13%).
Decesele au fost analizate de comisii locale de experți - formate din ginecologi, reprezentanți ai asociațiilor, ai sănătății publice etc. - care au făcut recomandări.
Aceste comisii au avut acces la "diverse informații pentru a înțelege circumstanțele în care s-a produs fiecare deces", astfel încât să poată, de exemplu, "determina o legătură între sinucidere sau supradoză și sarcină", a declarat pentru AFP David Goodman de la CDC.
Sarcina sau consecințele acesteia pot, de exemplu, agrava o boală mintală, îngreuna accesul la tratament psihiatric sau provoca dureri care duc la abuz de substanțe sau la autoagresiune.
Un deces a fost considerat "prevenibil" dacă exista "cel puțin o șansă" ca acesta să poată fi evitat prin "schimbări rezonabile" în cadrul sistemului de sănătate, din partea pacientului sau a comunității acestuia.
Printre măsurile recomandate se numără: un acces mai bun la asigurări de sănătate, îmbunătățirea îngrijirii prenatale și postnatale și opțiuni de transport mai bune pentru a avea acces la îngrijirile necesare.