Comitetul de politică monetară al băncii centrale americane a început marți o ședință de două zile, la finalul căreia se așteaptă să anunțe o nouă majorare puternică a ratei dobânzii cheie pentru a combate inflația ridicată din SUA. Discuțiile urmează să se încheie miercuri la prânz, potrivit AFP.

Jerome PowellFoto: Flickr/ Federalreserve

În cadrul reuniunii, se așteaptă ca Fed să își actualizeze previziunile privind creșterea PIB-ului american, inflația și rata șomajului.

Și, pentru a cincea oară din martie, va majora rata dobânzii cheie în încercarea de a încetini inflația. Această rată, care în prezent fluctuează între 2,25 și 2,50%, dă tonul pentru ca băncile comerciale să stabilească ratele dobânzilor pentru împrumuturile acordate persoanelor fizice și juridice.

Se preconizează o a treia creștere de trei sferturi de punct procentual (75 de puncte de bază). Dar majorarea ar putea fi și mai mare: aproape unul din cinci participanți din piață se așteaptă la o creștere de un punct procentual, potrivit evaluării futures a CME Group.

Creșterile de rate au ca scop încetinirea activității economice pentru a reduce presiunile asupra prețurilor, în condițiile în care inflația a încetinit în august pe fondul scăderii prețurilor la benzină, dar a rămas mult peste așteptări, la 8,3% pe an, prețurile crescând în toate domeniile.

Această încetinire deliberată a economiei, care va fi însoțită, fără îndoială, de o creștere a ratei șomajului, este cu atât mai delicată cu cât recesiunea amenință economia americană și, în sens mai larg, economia mondială.

Cu toate acestea, starea excelentă a pieței forței de muncă oferă Fed-ului spațiu de manevră pentru a fi agresiv și a spera să obțină "aterizarea ușoară" pe care o urmărește.

Rata șomajului în SUA este de 3,7%, una dintre cele mai scăzute din ultimii 50 de ani, iar numărul de lucrători este insuficient pentru a ocupa toate posturile vacante.