Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a avertizat marţi pe liderii din întreaga lume cu privire la riscul unei "ierni a nemulţumirii mondiale", din cauza multiplelor crize care afectează omenirea, de la războiul din Ucraina la încălzirea climei, conform AFP şi dpa.

Secretarul general al ONU, Antonio GuterresFoto: John Lamparski/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
  • "Criza puterii de cumpărare se dezlănţuie, încrederea se fărâmiţează, inegalităţile explodează, planeta noastră arde, şi cu toate acestea suntem blocaţi de o uriaşă disfuncţie mondială.
  • Aceste crize ameninţă viitorul însuşi al umanităţii şi destinul planetei noastre.
  • Să nu ne facem iluzii. Suntem pe o mare agitată. Se profilează o iarnă a nemulţumirii mondiale", a spus Antonio Guterres în deschiderea reuniunii la nivel înalt a Adunării generale a ONU.

În pofida acestor pericole, comunitatea internaţională este "paralizată", a denunţat el, evocând "ameninţarea unor divizări periculoase între Vest şi Sud".

"Divizările geopolitice subminează activitatea Consiliului de Securitate, subminează dreptul internaţional, subminează încrederea şi credinţa populaţiilor în instituţiile democratice", a explicat Guterres, insistând că "nu putem continua aşa".

"Comunitatea internaţională nu este pregătită sau dispusă să abordeze marile provocări ale epocii noastre", a constatat secretarul general al ONU, avertizând că "nicio provocare globală majoră nu poate fi reglementată de o 'coaliţie a celor doritori ' ''. ''Avem nevoie de o coaliţie a lumii", a conchis Antonio Guterres. (Sursa: Agerpres)