Preşedintele iranian Ebrahim Raisi afirmă că existența Holocaustului ar trebui stabilită de o anchetă, adăugând totuși că „unele semne” dovedesc uciderea sistematică a evreilor de către Germania nazistă, relatează AFP și Haaretz, potrivit News.ro.

Ebrahim Raisi le-a acordat un interviu jurnalistilor de la CBS NewsFoto: Captura video

Ales în funcţie în luna iunie a anului trecut şi considerat un adept al liniei dure a regimului islamist de la Teheran, Raisi a primit în vizită jurnaliști ai postului american CBS News şi i-a acordat un interviu-maraton prezentatoarei Lesley Stahl de la emisiunea „60 Minutes”, difuzată duminică.

„Credeţi că a avut loc Holocaustul? Că şase milioane de evrei au fost masacraţi?”, l-a întrebat jurnalista.

„Uitaţi. Evenimentele istorice ar trebui să fie studiate de către cercetători şi istorici. Există semne că a avut loc. Dacă lucrurile stau aşa, atunci ei ar trebui să le poată studia şi ancheta”, i-a răspuns el evaziv.

Ebrahim Raisi cere un „acord drept” Occidentului

Raisi a fost întrebat de Lesley Stahl şi despre dreptul Israelului de a exista.

„Vedeţi, realitatea este poporul Palestinei. Este dreptul poporului Palestinei, care a fost obligat să-şi părăsească casele şi patria. Americanii susţin acest regim fals de acolo pentru a se implanta acolo”, i-a răspuns el.

Ebrahim Raisi se declară în acest interviu în favoarea unui „acord bun” şi unui „acord drept” în dosarul nuclear iranian, în pofida faptului că speranţele Occidentului cu privire la o salvare a Acordului de la Viena din 2015 au început să scadă.

Ebrahim Raisi subliniază că este necesar ca acest acord „să dureze”.

„El trebuie să dureze, Trebuie garanţii”, a declarat el, subliniind că nu are încredere în americani din cauza comportamentului lor în trecut.