Guvernul ungar va înainta luni parlamentului primul proiect dintr-o serie de legi anticorupție, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului, în condițiile în care Budapesta se străduiește să evite pierderea a miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene, transmite Reuters.

Viktor Orban, premierul UngarieiFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Executivul UE a recomandat duminică suspendarea unor fonduri în valoare de 7,5 miliarde de euro deoarece consideră că Ungaria nu reușește să combată corupția și să respecte statul de drept.

Comisia Europeană a stabilit, de asemenea, condiții pentru ca Ungaria să păstreze accesul la finanțare, inclusiv o nouă legislație, pe care Ungaria a declarat imediat că le va pune în aplicare.

Este primul caz de acest fel în UE în cadrul noilor instrumente menite să protejeze mai bine statul de drept și să combată corupția în blocul celor 27 de state membre.

Ungaria s-a mobilizat imediat după anunțul UE de duminică

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, a transmis duminică târziu pe Twitter că guvernul va prezenta proiecte de legi Parlamentului luni și vineri, „inclusiv propuneri pentru înființarea autorității care va supraveghea procedurile de achiziții publice ale UE".

Premierul naționalist Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a intrat în repetate rânduri în conflict cu Bruxellesul din cauza politicilor sale.

Cu toate acestea, având în vedere provocările majore pe plan intern legate de creșterea bruscă a costurilor energiei și de inflația cu două cifre, forintul slab și economia în încetinire, experimentatul premier pare dispus să îndeplinească solicitarea UE de a crea în sfârșit instituții care să reducă riscurile de corupție în proiectele finanțate de UE.

Kovacs nu a răspuns la întrebările Reuters referitoare la ce acte legislative vor fi prezentate luni, dar forintul s-a întărit cu aproape 1% față de euro în primele ore ale tranzacțiilor.

„Ultimele evoluții de la Bruxelles vin cu siguranță într-un moment nepotrivit pentru Orban, care se luptă cu o sumedenie de probleme politice și economice cauzate atât de probleme globale, în special de creșterea prețurilor la energie, astfel încât este probabil să meargă mai departe pentru a satisface cererile Bruxelles-ului", a declarat Mujtaba Rahman, director general pentru Europa la think tank-ul Eurasia Group.

Banii din Fondul de redresare, marea problemă a lui Orban

El a spus că Budapesta va îndeplini condițiile puse acum, dar acest lucru nu va rezolva toate dezacordurile restante privind alte părți din fondurile UE.

„Problema cea mai mare pentru Orban este legată de banii blocați în Fondul de redresare, deoarece Comisia are mai multă libertate de decizie în ceea ce privește acordarea sau nu a fondurilor", a spus Rahman.

La fel ca majoritatea țărilor UE, Ungaria și-a prezentat anul trecut proiectul privind modul în care va utiliza subvențiile UE pentru a-și face economia mai ecologică și mai tehnologizată după pandemia COVID-19.

Nu a primit încă aprobarea în acest sens, din cauza preocupărilor UE privind corupția și statul de drept.

Dacă Budapesta nu obține fondurile UE, forintul - care a pierdut 8% în acest an - va scădea aproape sigur și mai mult, ceea ce va complica eforturile de reducere a inflației.

Ministrul Dezvoltării, Tibor Navracsics, responsabil cu negocierile cu UE, a declarat duminică că Ungaria își va respecta toate cele 17 angajamente asumate față de Comisia Europeană pentru a evita pierderea oricărei finanțări din partea UE.