Companiile europene ar putea fi obligate să pună pe primul loc producția de produse-cheie și să stocheze bunuri, conform proiectului de norme UE anunțat luni, care ar conferi Comisiei Europene puteri de urgență pentru a face față crizelor de aprovizionare, transmite Reuters.

Comisia EuropeanăFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Instrumentul de urgență pentru piața unică propus vine ca răspuns la blocajele de aprovizionare cauzate de pandemia COVID-19 și de invazia Rusiei în Ucraina și seamănă cu măsurile similare adoptate de Statele Unite și Japonia.

Este de așteptat ca propunerea să se confrunte cu o puternică reacție din partea companiilor și a unor țări din UE, îngrijorate de faptul că aceasta reprezintă o depășire a limitelor de acțiune ale executivului comunitar.

Proiectul de norme împuternicește Comisia să ordone statelor UE să reorganizeze lanțurile de aprovizionare și să crească cât mai rapid posibil livrările de bunuri relevante pentru criză, inclusiv să extindă sau să reprofileze capacitățile de producție existente sau să înființeze altele noi și să introducă pe piață bunuri relevante pentru criză.

Întreprinderile ar putea fi obligate să acorde prioritate producției anumitor bunuri esențiale.

Criticii spun că aceste reguli au un aer de capitalism de stat în stil chinezesc și că ar putea încălca obligațiile contractuale ale companiilor și ar putea expune secrete de afaceri.

Întreprinderile care furnizează informații incorecte sau înșelătoare riscă amenzi de până la 300 000 de euro, în timp ce firmele care nu respectă ordinul de a acorda prioritate produselor esențiale ar putea fi sancționate cu penalități zilnice de 1,5% din cifra de afaceri medie zilnică.