Ministerul chinez de Externe a declarat luni că Beijingul a depus „sesizări ferme" la Statele Unite, după ce președintele american Joe Biden a declarat că forțele americane vor apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze, transmite Reuters.

Joe BidenFoto: Profimedia Images / Kent Nishimura/Los Angeles Times

China își rezervă dreptul de a lua toate măsurile necesare ca răspuns la activitățile care divizează națiunea, a declarat Mao Ning, purtătoare de cuvânt la Ministerul de Externe, în cadrul unei conferințe de presă.

„Suntem dispuși să facem tot posibilul pentru o reunificare pașnică. În același timp, nu vom tolera nicio activitate care vizează secesiunea", a spus Mao.

De asemenea, ea a îndemnat SUA să gestioneze problemele legate de Taiwan „cu atenție și în mod corespunzător" și să nu trimită „semnale greșite" forțelor separatiste pentru independența Taiwanului, avertizând Statele Unite să nu afecteze grav relațiile sino-americane și pacea din strâmtoarea Taiwan.

„Există o singură China în lume, Taiwanul face parte din China, iar guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legitim al Chinei", a afirmat Mao.

Reacția Beijingului vine după ce Joe Biden a declarat că forțele americane vor apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze, aceasta fiind cea mai explicită declarație a sa de până acum pe această temă.

Întrebat într-un interviu difuzat duminică de CBS dacă forțele americane vor apăra insula guvernată democratic și revendicată de China, el a răspuns: "Da, dacă, ar avea loc un atac fără precedent".

Rugat să precizeze dacă se referea la faptul că, spre deosebire de Ucraina, forțele americane - bărbați și femei americani - ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze, Biden a răspuns: "Da, în cazul în care ar avea loc o invazie chineză".