Consilierul preşedinţiei ucrainene Mihailo Podoliak a afirmat că fostul ministru de externe Andrei Marga este ar putea răspunde penal pentru încălcarea suveranității unui alt stat după declarațiile sale, potrivit cărora Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României. De asemenea, Podoliak l-a numit pe Marga „naftalină politică”.

Mihailo PodolyakFoto: Yasin AKGUL / AFP / Profimedia

„«Criza agenţilor» determină Rusia să-și aducă aminte de cea mai uitată naftalină politică. Dacă românul domn Marga îşi face declaraţiile «cu toată responsabilitatea», atunci trebuie să înţeleagă şi perspectiva răspunderii penale pentru încălcarea integrităţii şi suveranităţii unui alt stat”, a scris consilierul preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, duminică pe Twitter.

Andrei Marga a declarat vineri că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României.

”Ea trebuie să cedeze teritorii: Ungariei Transcarpatia, Poloniei Galiția, României Bucovina și Rusiei Donbasul și Crimeea. Sunt teritoriile altor țări. Ne cramponăm, asta este! Va fi conflict. Ca să fim foarte limpezi: cât timp nu se rezolvă situația printr-o discuție și cu America, Rusia, Germania, Ucraina și China și nu se ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”, a declarat Marga.

Ulterior, el a revenit cu un drept la replică pentru a-și reafirma poziția.

Ministerul Afacerilor Externe consideră că declarațiile făcute de domnul Andrei Marga în spațiul public cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei și efectele acestuia „sunt inacceptabile”.

  • „Aceste declarații sunt în flagrantă contradicție cu poziția oficială a României față de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și cu principiile fundamentale de drept internațional care guvernează relațiile internaționale în prezent. MAE respinge ferm poziționarea domnului Marga, care preia, încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia”, arată un comunicat de presă al Ministerului de Externe.
  • „MAE reiterează susținerea sa fermă pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în granițele sale recunoscute la nivel internațional”.