Autoritățile arheologice israeliene au anunțat duminică descoperirea accidentală a unui cavou funerar intact, vechi de 3.300 de ani, din vremea faraonului Ramses al II-lea, plin cu ceramică, obiecte de bronz și oase, scrie AFP.

Cavou de 3300 de aniFoto: Captura afp

"Acest cavou ne-ar putea oferi o imagine mai completă a riturilor de înmormântare de la sfârșitul epocii bronzului", a declarat Eli Yannai, expert în această perioadă la Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA), referindu-se la o descoperire "extrem de rară".

Cavoul a fost descoperit marțea trecută, când un muncitor care lucra cu un excavator în Parcul Național Palmahim, la sud de metropola Tel Aviv, a dat peste o bucată de piatră care s-a dovedit a fi acoperișul cavoului funerar.

Folosind camere video și torțe, arheologii au găsit vase antice, urne, cupe, oase și diverse obiecte din bronz, inclusiv vârfuri de săgeți, a anunțat duminică IAA, dezvăluind primele imagini ale descoperirii.

"Când am văzut obiectele din peștera de pe plaja Palmahim, mi s-au luminat imediat ochii, o astfel de descoperire se întâmplă doar o dată în viață. Și să găsești obiecte intacte, care nu au fost atinse niciodată de la prima lor utilizare, este incredibil", a declarat entuziasmat David Gelman, arheolog la IAA.

Potrivit arheologilor israelieni, obiectele au fost plasate în peștera funerară pentru a însoți decedații după moarte și nu au fost atinse timp de 3.300 de ani, inclusiv cel puțin un schelet uman relativ intact.

Obiectele datează din perioada lui Ramses al II-lea, care a condus Egiptul între 1279 și 1213 î.Hr. și care a controlat și Canaanul, un teritoriu care includea echivalentul Israelului modern, Teritoriile Palestiniene și părți din Liban, Iordania și Siria, potrivit autorității pentru antichități.

Autoritatea a sigilat seiful și a plasat paznici în jurul acestuia până când va formula un plan pentru continuarea săpăturilor în sit, unde "unele obiecte" au fost deja jefuite în scurta perioadă de la descoperire până la închiderea de săptămâna trecută, a precizat IAA.