Protestele au continuat duminică în Iran, iar #MahsaAmini a devenit unul dintre cele mai folosite hashtag-uri pe Twitter în persană, în contextul furiei iranienilor în legătură cu moartea unei tinere femei aflate în arestul poliţiei moravurilor, responsabilă cu aplicarea regulilor stricte privind portul de hijab, potrivit Reuters şi AFP, relatează Agerpres.

proteste Iran dupa moartea unei femeiFoto: Captura video

Masha Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit vineri după ce a intrat în comă în urma arestării sale la Teheran la începutul săptămânii, un caz care a adus în atenţie drepturile femeilor în Iran.

Originară din regiunea Kurdistan (nord-vest), Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost arestată marți în timp ce se afla la Teheran în vizită cu familia ei. Ea a murit vineri, la spital, după trei zile în comă.

Poliţia a respins suspiciunile de pe social media conform cărora femeia a fost bătută.

Poliția din Teheran a declarat că a fost arestată împreună cu alte femei pentru a primi „instrucțiuni” cu privire la regulile vestimentare. „A suferit brusc de o problemă cu inima (...) și a fost dusă imediat la spital”.

Preşedintele Ebrahim Raissi a cerut deschiderea unei anchete.

Sute de protestatari s-au adunat duminică în jurul Universităţii din Teheran strigând 'Femeie, viaţă, libertate', conform unor înregistrări video postate online. Reuters precizează că nu a putut verifica videourile.

Conform sharia, legea islamică, femeile sunt obligate să îşi acopere părul şi să poarte haine lungi şi largi. Cele care încalcă aceste reguli riscă oprobiul public, amenzi şi chiar arestul. Însă, în ultimele luni, activiştii le-au cerut femeilor să îşi îndepărteze vălul, în ciuda reprimării dure de către regim a "comportamentului imoral".

Hashtag-ul în persană #MahsaAmini a ajuns duminică la 1,63 de milioane de menţionări pe Twitter.

Numeroşi cineaşti, artişti şi personalităţi sportive, politice şi religioase şi-au exprimat nemulţumirea pe reţelele de socializare.

Masha Amini era din Kurdistan, unde au avut loc de asemenea proteste sâmbătă, inclusiv la funeraliile din oraşul său natal, Saqez. Gărzile Revoluţionare din Iran au reprimat mereu tulburările din rândul minorităţii kurde.

Poliţia a dispersat demonstraţiile de la Saqez, iar în unele videouri postate online se vede cel puţin un bărbat rănit la cap.