​Preşedintele Belarusului Alexander Lukaşenko acuză Statele Unite că împing Europa la o confruntare militară cu Rusia pentru a distruge Ucraina şi Belarusul, pentru ca apoi să distrugă Moldova și România. Ministerul român al Afacerilor Externe a respins afirmațiile, subliniind că acestea „alimentează retorica bazată pe apel la forță și amenințarea cu forța în relațiile internaționale”.

Aleksandr LukasenkoFoto: Russian Presidential Press and I / TASS / Profimedia

"Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei. Ei nu îşi ascund planurile. Contractele au fost deja încheiate pentru anii următori. Adică Ucraina va fi rasă de pe faţa pământului. Şi obiectivul este să slăbească Rusia şi să distrugă Belarus”, a spus el, vorbind la un forum organizat cu ocazia Zilei Unităţii Naţionale, conform Interfax, potrivit News.ro.

Lukaşenko şi-a exprimat convingerea că Statele Unite sunt instigatorii tuturor conflictelor militare din Europa, unic beneficiar fiind Statele Unite.

Șeful statului Belarus a spus că obiectivul SUA este de a pune stăpânire pe Europa pentru a „înlătura concurenții”, potrivit msn.

"America este singura ţară care beneficiază de ceea ce se întâmplă aici: puneţi Europa la locul ei şi eliminaţi concurenţii. Azi Ucraina - mâine va fi Moldova sau Ţările Baltice, Polonia sau România. Statele Unite antrenează un război în Kosovo, încercând să facă presiuni asupra Serbiei, aruncând cărbuni într-un conflict mocnit în Karabakh, tulburând apele din Siria”, a spus el.

„Nu totul este simplu în Afganistan şi în statele vecine”, a adăugat Lukaşenko.

„Washingtonul este prezent în toate conflictele politice semnificative”, este concluzia liderului de la Minsk.

Potrivit TASS, el a mai afirmat că "prăbuşirea Ucrainei a început deja”, iar ”politicienii polonezi, lituanieni şi letoni, aparent, se aşteaptă naiv să se negocieze pentru viitorul lor în noile realităţi geopolitice".

MAE a convocat însărcinatul cu afaceri al Belarus în România

Ca urmare a declarațiilor lui Lukașenko, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea la sediul MAE a însărcinatului cu afaceri al Belarus în România.

„Partea română respinge ferm astfel de afirmații inadmisibile, care alimentează retorica bazată pe apel la forță și amenințarea cu forța în relațiile internaționale. De asemenea, nu poate fi ignorat rolul și responsabilitatea internațională ale Belarusului în calitate de complice al Rusiei în susținerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei”, arată comunicatul MAE.

Totodată, MAE reamintește că România este stat membru al NATO și beneficiază, în cel mai înalt grad, de toate garanțiile de securitate care decurg din acest statut în conformitate cu clauza de apărare colectivă din art.5 al Tratatului Atlanticului de Nord, NATO fiind cea mai puternică alianță politico-militară din istorie.