Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a sosit sâmbătă în Armenia, o vizită anunțată cu o zi înainte, în timp ce țara a fost afectată de ciocniri violente la granița cu Azerbaidjanul, potrivit AFP.

Pelosi, care este oficialul american de cel mai înalt rang care a vizitat Erevanul de când mica țară din Caucaz și-a câștigat independența în 1991, a numit vizita sa "un simbol puternic al angajamentului puternic al Statelor Unite pentru o Armenie pașnică, prosperă și democratică și pentru o regiune stabilă și sigură a Caucazului".
Vizita de trei zile "va juca un rol important în asigurarea securității noastre", a declarat presei președintele Parlamentului armean, Alen Simonyan, înainte de sosirea acesteia.
Vizita oficialului american intervine într-un moment în care regiunea, strategică în special pentru transportul de hidrocarburi din Marea Caspică, este afectată de fricțiuni între influența Turciei, care susține Azerbaidjanul, și cea a Rusiei, care este teoretic garantul securității Armeniei, unde are o bază militară, dar care este foarte prinsă în Ucraina.
Occidentul este implicat în procesul de pace prin intermediul Grupului de la Minsk al OSCE.
Mai mult de 200 de persoane au murit în luptele recente dintre trupele armene și cele azere, ambele părți acuzându-se reciproc. Luptele au izbucnit marți și s-au încheiat cu o mediere internațională joi seara.
Este o escaladare nemaiîntâlnită din 2020, care amenință să torpileze un proces de pace fragil între cele două țări rivale din Caucaz, care au purtat două războaie - în 2020 și în anii 1990 - din cauza regiunii disputate Nagorno-Karabah, o enclavă populată de armeni în Azerbaidjan.
Nancy Pelosi s-a aflat în centrul tensiunilor geopolitice dintre China și SUA în august, când a vizitat Taiwanul, sfidând avertismentele Beijingului, care revendică insula.