Comunitatea LGBTQ s-a adunat sâmbătă după-amiază la Belgrad sub protecția masivă a poliției, în ciuda interzicerii marșului Europride de către autorități, care au arestat aproximativ 30 de persoane, informează AFP.

Europride tensionat la BelgradFoto: Captura YouTube

Marșul ar trebui să fie punctul culminant al evenimentului pan-european, care are loc în fiecare an într-un oraș diferit.

Însă Ministerul de Interne al Serbiei a interzis marți acest eveniment, invocând probleme de securitate, în condițiile în care grupurile de extremă dreapta au amenințat că își vor organiza propriile proteste.

"Am fost la mai multe marșuri Pride, dar aceasta este puțin mai stresant decât celelalte", a declarat pentru AFP Yasmin Benoit, model și activistă în fața Consiliului Constituțional, locul prevăzut pentru miting. "Sunt din Marea Britanie, unde toată lumea este mai solidară.”, spune ea.

"Luptăm pentru viitorul acestei țări", a declarat Luka, un protestatar sârb care nu a dorit să își spună numele de familie.

Nu era clar dacă demonstranților li se va permite să se îndrepte, așa cum era planificat, către un parc din apropiere, ministrul de interne Aleksandar Vulin avertizând împotriva oricărui marș ilegal.

"Nu vom tolera niciun fel de violență pe străzile Belgradului și nici nu vom tolera marșuri ilegale", a spus el într-o declarație.

Un număr mare de polițiști antirevoltă au fost desfășurați în jurul mitingului și împingeau înapoi mici grupuri de contramanifestanți care fluturau cruci și însemne religioase, au relatat jurnaliștii AFP.

Ministerul de Interne a interzis, de asemenea, orice contramanifestație, dar în grupurile de chat de extremă dreapta, utilizatorii au promis să protesteze împotriva marșului LGTBQ.

Potrivit ministerului, 31 de persoane au fost arestate.

Autoritățile nu au precizat cine sunt aceștia, dar jurnaliștii AFP au văzut cum mai mulți contramanifestanți au fost arestați.

Interzicerea marșului a provocat consternare în rândul ONG-urilor pentru drepturile minorităților.

Este o "capitulare rușinoasă și o susținere implicită a intoleranței și a amenințărilor cu violența ilegală", potrivit lui Graeme Reid, director al programului pentru drepturile LGBT la Human Rights Watch.

Belgradul a fost supus unei presiuni internaționale intense - peste 20 de ambasade, inclusiv cele ale Statelor Unite, Franței, Germaniei și Japoniei, i-au cerut, într-o declarație comună, să revină asupra deciziei sale.

Serbia a candidat la aderarea la UE timp de un deceniu, dar statele membre și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația drepturilor minoritășilor de-a lungul anilor.

Căsătoria între persoane de același sex nu este legală în această țară cu mai puțin de șapte milioane de locuitori, unde homofobia este adânc înrădăcinată, în ciuda unor progrese împotriva discriminării.

Marșurile Pride din 2001 și 2010 au fost vizate de extrema dreaptă și au fost marcate de violențe.

Din 2014, Pride s-a desfășurat fără incidente notabile, dar sub o protecție intensă a poliției.

La sfârșitul săptămânii trecute, mii de oameni, inclusiv cluburi de motocicliști, preoți ortodocși și naționaliști de extremă dreapta, au ieșit în stradă pentru a cere anularea paradei.