Pentru prima dată, Mexicul, cunoscut pentru machismul său, ar putea avea o femeie la șefia statului în 2024, potrivit actualului raport de forțe din cadrul partidului de guvernământ, care își organizează congresul anual în acest weekend, potrivit AFP.

Claudia SheinbaumFoto: ALFREDO ESTRELLA / AFP / Profimedia

Primarul orașului Mexico City, Claudia Sheinbaum, în vârstă de 60 de ani, conduce cursa pentru succesiunea popularului președinte Andres Manuel Lopez Obrador în fața ministrului de externe Marcelo Ebrard, în vârstă de 62 de ani.

Cercetătoarea de formație pregătește terenul împotriva rivalului său și a altor doi outsideri în cadrul Mișcării pentru Regenerare Națională (Morena) și în opinia publică.

"O femeie poate fi astronaut, avocat, polițistă, deputat, guvernator și președinte al Republicii", spune ea atunci când călătorește departe de fieful ei, la invitația guvernatorilor mișcării Morena.

Mexicul este pregătit să aleagă o femeie președinte, cu excepția, poate, a câtorva bastioane conservatoare, potrivit anturajului său.

Sondajele confirmă acest lucru. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Enkoll în rândul a 1.211 persoane cu vârsta de vot, 82% dintre mexicani se declară pregătiți să voteze pentru o femeie.

Primarul orașului Mexico City se situează înaintea ministrului Ebrard în bătălia pentru nominalizarea Morena, potrivit sondajului publicat pe 29 august: 35% ar vota pentru Sheinbaum pentru a reprezenta partidul de guvernământ, față de 26% pentru Ebrard.

Diferența în favoarea ei este mai mare într-un alt sondaj Poligrama publicat la 6 septembrie (32,9% față de 30,3%).

Candidatul Morena va avea mari șanse să câștige în 2024, susținut de popularitatea președintelui Lopez Obrador în rândul clasei muncitoare, în fața unei opoziții slăbite și divizate.

Între 42% și 55% dintre alegători se declară pregătiți să voteze pentru Morena, față de 16% și 22% pentru PAN (dreapta), potrivit sondajului Enkoll, care recunoaște că alegerile sunt încă departe.

Sheinbaum este o apropiată a președintelui, care o descrie ca fiind "incoruptibilă" și "cu convingeri".