Ministerul de externe de la Beijing a anunţat sâmbătă că vicepreşedintele chinez Wang Qishan va participa la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, transmite Reuters. Unei delegații a Guvernului chinez i s-a interzis accesul vineri în Westminster Hall, unde este depus sicriul Reginei Elisabeta a II-a, scrie BBC. Reamintim că liderii a trei țări - Rusia, Belarus și Myanmar - au interdicție de a participa la înmormântarea monarhului, la care sunt așteptați sute de șefi de stat.

Regina Elisabeta a II-a Foto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vineri, BBC anunţase că delegaţia care va reprezenta China la Londra, la ceremonia de luni, nu va fi primită în Westminster Hall, sala mare a palatului unde este depus sicriul fostei suverane a Regatului Unit, scrie Agerpres.

Mao Ning, purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze, a declarat vineri că funeraliile reginei sunt un eveniment important pentru China, iar participarea delegaţiilor străine este o dovadă de respect faţă de Regatul Unit.

Unii parlamentari britanici au exprimat obiecţii faţă de invitarea reprezentanţilor Chinei, după ce colegi ai lor au fost sancţionaţi de Beijing pentru că au criticat încălcarea drepturilor omului în Xinjiang. China nu recunoaşte că ar comite abuzuri în provincia respectivă.