Sute de sarbi kosovari au preluat astazi controlul asupra unui tribunal al Natiunilor Unite din Mitrovica, amplasand un steag sarbesc pe fatada cladirii, transmite BBC.

Protestatarii au patruns in cladirea situata in zona sarbeasca a orasului, fortand politistii ONU sa se retraga. "Ne-am intors in cladirea care ne-a aprtinut si in care am lucrat pana in 1999", a afirmat un procuror sarb. Multi dintre protestatari sunt fosti angajati ai tribunalului care si-au pierdut slujbele in 1999, la sfarsitul razboiului din Kosovo, cand provincia a intrat sub administratia ONU.

Etnicii sarbi au organizat numeroase proteste in fata tribunalului in ultimele saptamani, impiedicandu-i pe functionarii albanezi sa traverseze podul de peste raul Ibar, care imparte Mitrovica intr-o parte sarba si una albaneza.

Un purtator de cuvant al politiei din Kosovo a afirmat ca un reprezentant al Natiunilor Unite negociaza la aceasta ora cu liderii sarbi pentru a gasi o rezolvare situatiei.

Serbia si comunitatile sarbe din Kosovo se opun declaratiei de independenta a provinciei Kosovo, anuntata de liderii albanezi de la Pristina la 17 februarie.