Germania poartă discuții cu guvernul Kazahstanului pentru a asigura livrările de petrol pentru rafinăria sa din Schwedt prin intermediul conductei Drujba, potrivit unui document politic publicat vineri de guvernul german, scrie Reuters.

Țiţei rusesc, livrat prin conducta Drujba către Europa Centrală și de EstFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Obiectivul este de a avea volume suplimentare pentru rafinărie, smulsă de la filiala germană a companiei ruse Rosneft și pusă sub controlul statului, până la sfârșitul anului, se mai arată în document.

Decizie istorică în Germania care se pregătește să naționalizeze cel mai mare importator de gaze al țării

Guvernul german şi-ar putea majora la peste 50% participaţia deţinută la Uniper şi este deschis la adoptarea unei decizii istorice - naţionalizarea completă a celui mai mare importator de gaze al ţării - pentru a preveni colapsul sistemului energetic, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Uniper a înregistrat pierderi de 12,3 miliarde de euro în prima jumătate a acestui an şi a trebuit să fie salvată de stat, după ce reducerea livrărilor de gaze de către Gazprom a forţat compania germană să cumpere gazele de care avea nevoie la preţuri mai mari.

Sursele au explicat că firma are nevoie de mai mult ajutor din partea statului, după ce a beneficiat deja de un pachet de sprijin evaluat la aproximativ 20 miliarde de euro. În iulie, Guvernul german a intervenit, inclusiv prin achiziţionarea unei participaţii de 30% în Uniper.

Autorităţile de la Berlin sunt pregătite să injecteze mai mult capital şi să majoreze participaţia peste plafonul de 50%, adaugă sursele.