O vedetă pop poloneză, judecată în țara sa pentru „blasfemie" după ce a afirmat că Biblia a fost scrisă de „o persoană amețită de vin și iarbă", a fost condamnată joi de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), transmite AFP.

CEDOFoto: DreamsTime

Reclamanta, cântăreața Doda, „a făcut declarațiile în cauză (...) ca răspuns la întrebări despre viața sa privată, pe un ton ușor și într-un limbaj colorat destinat tinerilor săi fani", afirmații care nu reprezintă „discursuri de ură" sau „intoleranță religioasă", a precizat tribunalul într-un comunicat, considerând condamnarea „pentru blasfemie (...) contrară Convenției Europene a Drepturilor Omului".

Când a fost întrebată de un site web în 2009 despre religia sa, Dorota Rabczewska, cunoscută în Polonia sub numele de Doda, a spus că ea crede într-o „putere superioară", dar a precizat că este mai mult convinsă de descoperirile științifice și nu de „poveștile (biblice) incredibile" scrise de „o persoană amețită de vin și iarbă".

Justiția poloneză, sesizată de două persoane, a intentat apoi un proces pentru „ofensă adusă sentimentelor religioase", infracțiune pedepsită de articolul 196 din codul penal în vigoare în Polonia, o țară foarte catolică.

În 2012, Doda a fost amendată cu 5.000 de zloți (aproximativ 1.160 de euro) pe motiv că declarațiile sale au fost „în mod deliberat insultătoare și disprețuitoare pentru credincioși", a declarat instanța.

Toate apelurile cântăreței la instanțele poloneze au eșuat.

Cu toate acestea, instanțele „nu au reușit să ofere motive suficiente pentru a interveni în exercitarea de către (cântăreață) a dreptului său la libertatea de exprimare", a precizat CEDO în declarația sa.

Interviul conținea „afirmații care pot șoca sau deranja anumite persoane", recunoaște CEDO, dar opiniile exprimate „sunt protejate de Convenție în măsura în care nu incită la ură sau la intoleranță religioasă".

Nimeni nu a invocat în timpul procedurii „argumentul că declarațiile" ar fi constituit „un discurs de ură", notează judecătorii europeni.

De asemenea, nu s-a stabilit că afirmațiile lui Doda „au fost de natură să incite la violență, ură sau intoleranță sau să justifice un astfel de comportament", a precizat instanța europeană, care a obligat Varșovia să îi plătească cântăreței 10.000 de euro pentru daune morale.

(foto: DreamsTime.com)