Publicul a început miercuri să treacă pe la sicriul Elisabetei a II-a la Londra, pentru câteva zile de omagii finale la care sunt așteptate sute de mii de persoane înainte de înmormântarea sa de luni, potrivit AFP.

Sicriul reginei Elisabeta a II-a, depus la Westminster HallFoto: Darren Fletcher/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

După o procesiune emoționantă de la Palatul Buckingham, unde și-a petrecut o parte din copilărie și unde a fost reședința oficială în cei 70 de ani de domnie, sicriul reginei, care a murit joia trecută la vârsta de 96 de ani, a ajuns la Westminster Hall la începutul după-amiezii.

Sicriul va fi așezat pe un catafalc impunător în cea mai veche sală a Parlamentului britanic, care va rămâne deschisă până luni, în ziua înmormântării în Westminster Abbey, până la ora 6.30 dimineața.

Oamenii s-au aliniat de ambele părți ale sicriului, sărutând-o pe regină și plecându-și capetele în semn de respect, unii cu ochii înroșiți.

După ce a părăsit Palatul Buckingham pe un afet de tun tras de cai, sicriul reginei a fost urmat pe jos de cei patru copii ai săi, regele Charles, prințesa Anne și frații lor Andrew și Edward.

În urma lor, unul lângă altul, s-au aflat prințul William și prințul Harry, care apăreau împreună pentru a doua oară de la moartea Elisabetei a II-a, în urmă cu aproape o săptămână, în Scoția.

"Moment istoric"

"Regele Charles și familia regală erau foarte sumbri", a declarat pentru AFP Nicola Rubinoff, în vârstă de 53 de ani, despre miile de oameni care se aliniau pe prestigioasa arteră care leagă palatul de Trafalgar Square, în centrul Londrei.

"Îți dau lacrimile când vezi realitatea, sicriul drapat în steagul regal, și realizezi că regina a murit cu adevărat", a declarat o mamă, care a așteptat "trei ore și jumătate" pentru "momentul istoric" și i-a permis fiicei sale de 13 ani să chiulească de la școală pentru a asista.

Acoperit de coroana imperială pe o pernă de catifea purpurie și de o coroană de flori albe, trandafiri și dalii, sicriul a înaintat lent în sunetul unor marșuri funebre de Beethoven, Mendelssohn și Chopin.

Sute de mii de britanici sunt așteptați să se adune la Westminster pentru a-și prezenta omagiile iubitului lor monarh, care a fost lăudat de toată lumea pentru dedicarea sa totală față de Coroană în timpul domniei sale.

Dar vor trebui să aibă răbdare, având în vedere că miercuri după-amiază era o coadă lungă - cinci kilometri - care s-ar putea întinde până la 15 kilometri.

Miercuri, mii de oameni așteptau deja pe malul opus al Parlamentului. Primii care au sosit și-au petrecut noaptea acolo.

"A fost o noapte răcoroasă și umedă, dar am un scaun mic și o umbrelă mare, așa că am rămas destul de uscat", a glumit Dan Ford, un polițist pensionar în vârstă de 52 de ani care a sosit marți după-amiază.

"Foarte frumos"

Conversațiile se poartă la coadă și, în prezența polițiștilor, se ajută reciproc într-o atmosferă de bună dispoziție. Unii merg la o cafea, alții și-au împrumutat sacii de dormit. "Întotdeauna se întâmplă așa cu aceste evenimente regale", râde Rob Paige, în vârstă de 65 de ani. "Vreme teribilă, dar foarte frumoasă!"

Înainte de lunga despărțire de la Londra, sicriul Elisabetei a II-a a fost deja expus timp de 24 de ore la Edinburgh, în noaptea de luni spre marți. Uneori emoționați până la lacrimi, aproximativ 33.000 de oameni au așteptat ore întregi pentru a-și prezenta pe scurt omagiile.

O stâncă de stabilitate în situații de criză și de schimbare, regina a fost o imagine liniștitoare pentru milioane de britanici în deceniile în care s-a aflat pe tron.

Mult mai scăzută, cota de popularitate a lui Charles al III-lea a crescut vertiginos de la urcarea sa pe tron. Potrivit unui sondaj YouGov de marți, trei din cinci persoane cred că va fi un rege bun, față de puțin peste 30% în urmă cu câteva luni.

Dar supărarea sa s-a văzut la semnarea unor documente oficiale la Belfast, regele, care a fost extrem de ocupat de la moartea mamei sale, enervându-se din cauza unui stilou care curgea.

După Londra, Edinburgh și Belfast, Charles al III-lea este așteptat vineri la Cardiff, în Țara Galilor, ultima etapă a turneului său în cele patru națiuni britanice.

Tensiuni în Irlanda de Nord, tendințe pro-independență în Scoția, inflație galopantă: Charles al III-lea, cel mai în vârstă monarh britanic în momentul în care a preluat tronul, se acomodează cu îndatoririle sale într-un moment critic.

Provocare logistică

Capitala britanică se pregătește cu febrilitate pentru funeraliile secolului, la care participă sute de lideri și capete încoronate, o provocare uriașă în materie de securitate.