Tatăl și fratele lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, acuzat de spionaj de către Statele Unite, au fost primiți cu onoruri de către primarul orașului Mexico City, în numele "libertății de exprimare", într-o țară care se declară pregătită să îi acorde azil australianului, potrivit AFP.

Julian Assange, in ambasada Ecuadorului de la LondraFoto: Agerpres/AP

Primarul orașului Mexico City, Claudia Sheinbaum, i-a înmânat în mod simbolic tatălui lui Julian Assange, John Shipton, cheile capitalei, care "a fost întotdeauna un oraș de refugiu, un oraș progresist".

Tatăl jurnalistului-activist a declarat că a fost "emoționat până la lacrimi".

Julian Assange întruchipează lupta lui "David împotriva lui Goliat", a adăugat purtătorul de cuvânt al președinției Republicii, Jesus Ramirez, salutând lupta acestuia pentru "libertatea de exprimare".

Mexicul este gata să-i ofere lui Julian Assange "protecție și azil", a declarat în iulie președintele Andres Manuel Lopez Obrador, afirmând că a făcut această propunere într-o scrisoare adresată omologului său american Joe Biden.

Julian Assange a făcut apel împotriva deciziei guvernului britanic de a-l extrăda în Statele Unite. El a fost arestat de poliția britanică în 2019, după șapte ani în care s-a ascuns în ambasada ecuadoriană din Londra.

În vârstă de 51 de ani, el este urmărit penal în Statele Unite pentru că a publicat în 2010 pe site-ul WikiLeaks peste 700.000 de documente confidențiale referitoare la activitățile armatei americane, în special în Irak și Afganistan.

El riscă zeci de ani de închisoare dacă va fi condamnat pentru spionaj în temeiul unei legi care interzice divulgarea de informații clasificate.