​Sicriul cu trupul neînsufleţit al reginei Elisabetei a II-a a fost transportat miercuri după-amiază de la Palatul Buckingham la Palatul Westminster, sediul Parlamentului. La această procesiune au participat regele Charles al III-lea şi ceilalți membri importanți ai familiei regale.

Regele Charles și prinții William și Harry, în spatele sicriului reginei Elisabetei a II-aFoto: Daniel Leal / AP / Profimedia

UPDATE 17:30 Sicriul reginei a ajuns la la Palatul Westminster, unde va fi expus publicului până luni, ziua funeraliilor naţionale.

Cortegiul a înaintat în sunetele unor marşuri funebre de Beethoven, Mendelssohn şi Chopin, interpretate de o fanfară militară, iar zeci de mii de oameni, mulți în lacrimi, au asistat timp de aproximativ 40 de minute la trecerea acestuia.

Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a părăsit miercuri pentru ultima oară Palatul Buckingham. Procesiunea prin care trupul neînsufleţit al suveranei este transportat pentru a fi depus la Westminster Hall a început la ora locala 14:22 (16:22 în România), iar la aceasta participă membri importanți ai familiei regale. Regele Charles al III-lea și fiii săi, prințul William și prințul Harry, vor merge în spatele sicriului.

Regele conduce această procesiune, care va străbate Queen's Gardens, Mall, Horse Guards și Horse Guards Arch, Whitehall, Parliament Street, Parliament Square și New Palace Yard. Va avea o scurtă slujbă în Westminster Hall, ținută de arhiepiscopul de Canterbury.

​Celebrul clopot din turnul cu ceas al Londrei, Big Ben, va suna, iar din Hyde Park vor fi trase salve de tun.

Regina va rămâne în Westminster Hall până în dimineaţa zilei de 19 septembrie. Publicul va putea să vină şi să îşi aducă omagiile 23 de ore pe zi. Sunt aşteptate sute de mii de persoane.

CITEȘTE ȘI: Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a ajuns la Palatul Buckingham / Klaus Iohannis va participa la înmormântare / Desfășurarea evenimentelor de marți

Programul amănunțit al funeraliilor Reginei Elisabeta

Miercuri, 14 septembrie:

  • Va avea loc primul mare ceremonial din Londra. Sicriul va fi dus într-o procesiune publică prin centrul Londrei, apoi va fi depus la Westminster Hall. Va rămâne acolo pentru următoarele patru zile, perioadă în care oamenii pot veni în pelerinaj.
  • Regele Charles al III-lea va conduce procesiunea, care va străbate Queen's Gardens, Mall, Horse Guards și Horse Guards Arch, Whitehall, Parliament Street, Parliament Square și New Palace Yard. Va avea o scurtă slujbă în Westminster Hall, ținută de arhiepiscopul de Canterbury.

Joi, 15 septembrie:

  • Va continua pelerinajul la catafalcul Reginei

Vineri și sâmbătă, 16-17 septembrie:

  • Regele va merge vineri în Țara Galilor și va avea întâlniri la Londra. Pelerinajul la catafalcul Reginei va continua și se așteaptă să se încheie în dimineața înmormântării ei.

Duminică, 18 septembrie:

  • Un minut național de reculegere va avea loc duminică la ora 20:00.
  • Este de așteptat ca șefi de stat și membri ai familiilor regale străine să înceapă să sosească la Londra pentru a participa la înmormântare.

Luni, 19 septembrie:

  • Slujba de înmormântare de stat a Reginei va avea loc la Westminster Abbey. Sicriul ei va fi dus într-o procesiune de la Palatul Westminster la Westminster Abbey, însoțit de membrii familiei.
  • Slujba va fi televizată. Apoi, sicriul reginei va fi purtat în procesiune de la Westminster Abbey la Wellington Arch. De acolo, la Palatul Windsor unde locul ei final de odihnă va fi capela memorială a Regelui George al VI-lea de la capela Sf. George.
  • Va avea loc o slujbă de înmormântare privată la care vor participa doar membri de rang înalt ai familiei regale.