Gambia a ordonat marți importatorilor și farmaciilor să suspende vânzările tuturor mărcilor de paracetamol sub formă de sirop, în timp ce guvernul investighează o posibilă legătură între medicament și moartea a zeci de copii, relatează Reuters.

ParacetamolFoto: REX/E. M. Welch / Shutterstock Editorial / Profimedia

Joia trecută, șeful serviciului de sănătate al țării din Africa de Vest a declarat că a lansat investigația după ce la sfârșitul lunii iulie a fost detectată o creștere a cazurilor de leziuni renale acute în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor, cunoscută sub numele de Agenția de Control al Medicamentului (MCA), a declarat că nu există date suficiente pentru a justifica interzicerea generală a siropurilor care are substanța activă paracetamol, un analgezic adesea folosit pentru a scădea febra copiilor.

Copiii au prezentat simptome precum incapacitatea de a urina, febră și vărsături care au dus rapid la insuficiență renală.

Nu a denumit mărci specifice, dar a spus că unele mostre au fost trimise în străinătate pentru controlul calității.

Săptămâna trecută, oficialii Organizației Mondiale a Sănătății au declarat că dovezile ar indica o origine infecțioasă, cum ar fi apa poluată, nu paracetamolul, dar au subliniat că există multe întrebări fără răspuns.

Guvernul Gambiei investighează dacă decesele a zeci de copii mici din cauza insuficienței renale din ultimele luni sunt legate de sirop.